Uutiset

Läänintaiteilijat ovat taidetoimikunnan paras voimavara

Ritva Haavisto ihmetteli Hämeen Sanomissa 15.11. julkaistussa kirjoituksessaan läänintaiteilijoiden merkitystä Hämeessä. Hämeen taidetoimikunnassa on parhaillaan haussa kaksi uutta läänintaiteilijan toimikautta; tanssin läänintaitelija ja tuottaja-läänintaiteilija.

Tällä hetkellä läänintaiteilijoita on kolme; visuaalisen taiteen ja näyttämötaiteen läänintaiteilija sekä säveltaiteen läänintaiteilija, jonka toimikausi loppuu vuoden vaihteessa.

Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueen 28 kunnan alueella toimii siis ensi vuonna neljä läänintaiteilijaa, jotka edistävät alueen kulttuuria.

Haavisto arveli virheellisesti kirjoituksessaan, että läänintaiteilijoiden palkat maksetaan verovaroin. Näin ei kuitenkaan ole, vaan niin läänintaiteilijoiden palkat kuin taidetoimikunnan vuosittain jakamat apurahat ja avustukset maksetaan opetusministeriön hallinnoimista veikkausvoittovaroista.

Myöskään läänintaiteilijoita työsuhteeseen ei hae Etelä-Suomen lääninhallitus, vaan Hämeen taidetoimikunta.

Läänintaiteilijoiden tehtävä on edistää alueella ammattitaidetta ja ammattimaista harrastajatoimintaa. Tehtäväänsä läänintaiteilijat toteuttavat niin oman taiteen alueensa piirissä kuin laajemminkin yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Yhteistyötä tehdään myös valtakunnallisella ja kansainvälisellä tasolla. Lisäksi läänintaiteilijat ovat toimineet säännöllisessä yhteistyössä alueen lastenkulttuuritoimijoiden kanssa ja toimineet ylipäätään ikään katsomatta taiteen ja kulttuurin kentällä. Läänintaiteilijat ovat toimineet usein myös erilaisten tapahtumien liikkeellepanijana.

He ovat alueellisen taidetoimikunnan paras voimavara, jonka avulla voimme tukea ja viedä oman alueen kulttuurin erityispiirteitä eteenpäin.

Hannele Yrjö-Koskinen

puheenjohtaja

Saara Tiuraniemi

pääsihteeri

Päivän lehti

20.1.2020