Uutiset

Laatua pääkirjoitussivulle

Olisiko jo aika ottaa keskusteltavaksi Hämeen Sanomien pääkirjoitussivun anti? Ehkä uusi päätoimittaja ja erikseen nimetty politiikan toimittaja voisivat tehdä asialle jotakin.

Nykyisellään maakuntalehtemme pääkirjoitusten, vierailija-kolumnien ja joskus myös alanurkkien laatu on haperoa kuin homehtunut ”suomalainen laaturakentaminen”.

Toki alanurkissa on helmiäkin, kiitos Heinäsen, Lahden, Lahtisen, Viitaniemen, Kauppilan jne.

Minulle tulee myös Helsingin Sanomat ja työmaalle Aamulehti. Tasoero on räikeä! Pääkirjoitussivulla pitäisi kyetä tarjoamaan lukijalle henkisiä ainespuita oman pohdinnan pohjaksi, vaihtoehtoja, erilaisia ja vastakkaisia mielipiteitä, faktaa, tilasto- ja arkitodellisuuspohjaista vankkaan tietoon ja kokemukseen perustuvaa mielipidettä.

Mitä tarjoaa Hämeen Sanomat: paatosta ja yhtä totuutta. Kakkossivu olisi oiva tutkimuskohde mediatutkijalle: Pelkästään tänä vuonna on esimerkiksi kuntaliitosten kritiikitöntä autuutta paasaavia pääkirjoituksia, kolumneja ja alanurkkia ollut lukuisia. Yhteenlasku ja vertailu muihin lehtiin saattaisi hätkähdyttää jopa sivusta vastuussa olevat toimittajat.

Tietenkin lehti saa olla (tästäkin) aiheesta sitä mieltä minkä hyväksi näkee. Joku tolkku kai kuitenkin iskulausemaisessa toistossa voisi olla.

Löytyi se torstainkin aviisista: ”Kuntien taloudellista perustaa on muun muassa kuntia yhdistämällä vahvistettava ja niiden tuottamia palveluja on kyettävä tuottamaan nykyistä edullisemmin laadusta tinkimättä.”

Oikeistolaisissa piireissä (kokoomus, Raimo Sailas, Esko Aho) tämä kuntien tuottavuuden parantaminen on muotislogan, jonka tolkuttaminen muistuttaa umpihumalaisen loputonta jaanausta. Rakenteita muuttamalla ei ratkaista työvaltaisten alojen kuten terveydenhuollon ja opetuksen rahoitusongelmia. Kuntien hyvää henkilöstöä pitäisi kannustaa ja motivoida, eikä päivästä toiseen nälviä tuottamattomasta työnteosta.

Tapio Eerola

valtuutettu (kesk.)

Janakkala

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic