Uutiset

Laatuheinä maistuu hevosille - Katso video

Vuoden Heinämies-tittelin saanut Heikki Heiskanen mallailee juuri saamansa heinähangon kärkiä paaliin ja kysyy, saako hän varmasti käyttää kiertopalkintoa heinätöissä. ProAgrian neuvonta-agrologi Markku Lappi vakuuttaa, että saa, saa.

-Ei tätä kyllä ole taidettu töissä käyttää, Heiskanen veistelee seitsemän vuotta eri Heinämiehillä kiertänyttä, siistipintaista palkintoa mittaillen.

Heiskanen palkittiin Etelä-Suomen Laatuheinärenkaan ja ProAgrian perinteisessä heinäkauden avaustilaisuudessa hikiäläisen Jarno Mäen tilalla. Laaturenkaaseen kuuluu kaikkiaan 30 tilaa. Kanta-Hämeen alueella on puolenkymmentä renkaaseen kuuluvaa heinäntuottajaa.

Ypäjän hevosopiston rehtorin Heikki Heiskasen mukaan opiston 150 hevosta syö noin 850 tonnia kuiva- ja säilöheinää vuosittain. Heinä ostetaan 20-30 tuottajalta.

-Kuivaheinä on kilpailukykyinen tuote viljan kanssa. Näillä viljan hinnoilla heinästä saa kaksi kertaa paremman tuoton esimerkiksi kauraan verrattuna, jos tukia ei lasketa mukaan, Heiskanen summaa.

Tosin heinäntuottajalla riski on isompi kuin viljanviljelijällä. Varsinkin aloittelijalla heinänviljely saattaa takkuilla ennen kuin päästään tuottavaan työhön. (HäSa)

Päivän lehti

3.4.2020