Uutiset

Lahdentaan koulua tarvitaan

Lahdentaan koulua uhkaa taas myynti. Hattulan kunnanhallitus esittää entisen Lahdentaan koulun myyntiä osana vuoden 2005 budjettia. Lahdentaan koulu on Tyrvännön niemen kylätoiminnan keskus. Myynti todennäköisesti sulkisi Tyrvännön Tietotuvan, kirjaston lainauspisteen, kyläkahvilan, nuorisotilan sekä kokoontumis- ja juhlapaikan.

Suurin merkitys entisen koulun myynnillä on Suotaalan-Lahdentaan kyläyhdistykselle, se on toistaiseksi saanut kunnalta luvan käyttää suurta osaa rakennuksesta.

Kyläyhdistys on järjestänyt Lahdentakana juhlia, kyläiltoja, askartelu- ja harrastuspiirejä, liikuntaa, kokouksia, näyttelyitä ja koulutustilaisuuksia.

Käytettävissä oleva tila on tehnyt suurimman osa toiminnasta ylipäätään mahdolliseksi. Entisellä koululla on ollut kahvion lisäksi myös mm. paikallisten maalaistuotteiden myyntipiste ja kirpparitavaran vaihtopiste.

Kyläyhdistys perusti POMO+ -hankkeen rahoituksella Lahdentaan koululle Tyrvännön Tietotuvan, joka toimii edelleen vakituisten ja kesäasukkaiden sähköisenä palvelupisteenä. Verkkopalvelujen lisäksi käytössä ovat mm. asiakirjojen kopiointi- ja tulostusmahdollisuudet. Osana toiminta-ajatustaan Tietotupa on paitsi tarjonnut syrjäkylien väelle mahdollisuuden verkkoasiointiin myös tarjonnut runsaasti käyttökoulutusta.

Tietotupaa pitää avoinna kyläyhdistyksen palkkaama kyläisäntä. Tietotuvan sulkeminen talo myymällä tuntuu oudolta, kun seutukunta on voimallisesti pyrkinyt perustamaan juuri samanlaisia palvelupisteitä.

Kirjaston lainauspisteen merkitys on ollut suurin ihmisille, joiden on vaikea päästä kirjastoasioille Parolaan asti. Tietotupa on mahdollistanut myös kirjaston aukiolon tiistaista perjantaihin kello 14-20. Kirjaston hoitaja on vetänyt koululla lisäksi keskustelevaa kirjapiiriä. Kirjaston merkitys ihmisten tapaamispaikkana on suuri.

Seudun nuoret perustivat kyläyhdistykseen nuorisojaoston ja kunnostivat talkoilla Lahdentaan koulun alakertaan nuorisotilat. He ovat hankkineet esim. huonekalut. Ajanvietteenä ovat mm. biljardipöytä, nuorten omattietokoneet, tv, soittimet jne. Lahdentaan alakerta on tienoon ainoa nuorten vapaassa käytössä oleva tila.

Pahimmillaan Lahdentaan koulun myynti tekee tyhjäksi tämän seudun työn ja toiminnan. Se olisi luja ja katkera isku asukkaille, mökkiläisille jakylätoiminnalle. Kyläyhdistys vetoaa Hattulan valtuustoon ja päättäjiin, etteivät he tekisi lyhytnäköistä ja vain rahaa ajattelevaa päätöstä.

Marjatta Perkiö

Suotaalan-Lahdentaan kyläyhdistyksen puheenjohtaja

Hattula

Päivän lehti

2.4.2020