Uutiset

Lähes 900 vetosi Nuutajärven lasimuseon puolesta

Nuutajärven lasimuseon tueksi kootun vetoomuksen on allekirjoittanut 895 henkilöä. Vetoomuksessa vaaditaan Designmuseota ilmaisemaan selvästi, aikooko se palauttaa Nuutajärven lasimuseon kokoelmat takaisin niiden syntypaikkakunnalle.

Vetoomus luovutetaan Designmuseon apulaisjohtajalle Jukka Savolaiselle torstaina 27. lokakuuta Helsingissä. Sen luovuttavat professori Oiva Toikka sekä Nuutajärven Galleria osuuskunta NuGO:n taiteilijajäsenet Sara Hulkkonen, Alma Jantunen, Anu Penttinen ja Markku Salo.

Vetoomus liittyy siihen, että Desingmuseo siirsi Nuutajärven lasimuseon esineet varastoonsa Vantaalle museon lähellä tehtyjen räjäytystöiden takia. Tämän on pelätty ennakoivan lasimuseon lakkautusta.

Nuutajärven lasimuseon esineistö on nykyisin Designmuseon omaisuutta. Designmuseon apulaisjohtaja Jukka Savolainen totesi kolme viikkoa sitten Hämeen Sanomissa, ettei Nuutajärven museota ole tarkoitus lakkauttaa. Esineistä ainakin osa on tarkoitus palauttaa Nuutajärvelle, mutta ei välttämättä kaikkia.

Ennen palautusta selvitetään museorakennuksen kunto. Nuutajärven lasimuseo on toiminut lasitehtaan vanhassa olutpanimossa eli prykärissä. Professori Kaj Franck suunnitteli tilan muutostyön museoksi ja valitsi näyttelyesineet 1970-luvulla.

Kootussa vetoomuksessa vaaditaan, ettei Franckin kokonaistaideteosta pilkota ja tuhota. (HäSa)