Uutiset

Lähes jumalaisen trolli-Nallen suuri suunnitelma

Voiko olla enää väsyneempää, kuin tuhlata hyvää kolumnitilaa kommentoimalla Björn Wahlroosin yliprovosoivia heittoja?

Teen sen silti, kun vihdoinkin tajusin.

Wahlroos on tehnyt itsestään puolivirallisen valtakunnantrollaajan, jonka uskottavuus pankkiirinakin on jo kyseenalaistettu (Kaleva 14.2.) älyvapailta tuntuvien näkemysten vuoksi. Viimeisin koski presidentti Halosen ja kansan sopimattomuutta toisilleen, mutta mielenkiintoisempi äläys oli väittää, ettei tuloeroilla ja terveyserojen kasvulla ole tekemistä toistensa kanssa.

”Nallen” mukaan syrjäytyneet eivät vain panosta oman terveytensä hoitamiseen.

Kommentti oli kutkuttava, koska kaikesta kapeudestaan huolimatta se on tietysti totta. Alkoholisti, narkomaani tai köyhyysrajalla taiteileva harvemmin panostaa monipuoliseen ravitsemukseen ja säännölliseen liikuntaan. Goji-marjat ja pilates, vai sininen lenkki ja Lasol? Terveyskeskuksen jono vai kiiltävä yksityisvastaanotto?

Mielenkiintoisempaa kuitenkin on, että yhä useammat suomalaiset ajattelevat näin, jopa sosiaalialan ammattilaiset. Viime vuonna Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sosiaalityöntekijöidemme asenteet köyhiä kohtaan ovat Pohjoismaiden tylyimmät.

Ruotsalaisten, norjalaisten ja tanskalaisten mielissä köyhyys nähdään ani harvoin yksilön omana syynä. Suomalaiset sossut taas syyttävät asiakkaitaan monin verroin yleisemmin omasta tilanteestaan.

Asenteisiin vaikuttaa se, kuinka koulutettuja ja kokeneita sosiaalityöntekijät ovat. Mitä kokeneempia ja koulutetumpia, sitä enemmän ymmärretään epäoikeudenmukaisten yhteiskunnan rakenteiden vaikutus ja asioiden monimutkaisuus.

Wah
lroosilla ei pitäisi olla puutetta kokemuksesta tai koulutuksesta. Eikä hän voi kovin tyhmäkään olla, joten on hankala soveltaa toista tuoretta tutkimusta, joka yhdisti toisiinsa alhaisen älykkyysosamäärän sekä konservatiivisuuden.

Teoriani on seuraava: todellisuudessa Nalle on edelleen yhtä äärivasemmalla kuin 1970-luvulla.

Perustelu: meitä tavallisia pulliaisia älyllisesti korkeampana olentona Wahlroos on havainnut, että paras keino transmodernilla (kato hitsinvitsin googlesta) aikakaudella herättää keskustelua ja korjata epäkohtia on lyödä härskisti yli julkisuudessa omilla, ironisilla, kommenteillaan ja elämäntyylillään.

Nalle tiedostaa täydellisesti, että Suomessa rikkaiden ja köyhien terveyserot ovat länsimaiden jyrkimpiä, eikä tilanne ole muuttunut mihinkään parina viime vuosikymmenenä, pikemminkin päinvastoin.

Köyhiä pilkkaamalla Wahlroos haluaa tuoda esiin sen, että perusterveydenhuoltomme tarvitsee täydellisen reformin, jossa palautetaan kunniaan pohjoismaisen hyvinvointivaltion palveluiden universalismin periaate. Eli se, että kun useimmat käyttävät julkisen terveydenhuollon palveluja, niitä myös arvostetaan ja halutaan rahoittaa yhteisesti.

Nalle on postmarxilainen nero, joka muokkasi minustakin toimittajana, poliitikkona ja ihmisenä mestarillisen suunnitelmansa välikappaleen.

Mainos