fbpx
Uutiset

Lähiruoka sai lämpimän kannatuksen maataloustuottajien vaalipaneelissa

Lähiruoalla oli puolestapuhujia keskiviikkoisessa vaalipaneelissa, jonka olivat järjestäneet MTK Häme ja Metsäomistajien liiton Etelä-Suomen alue. Hämeenlinnassa järjestetyssä paneelissa oli mukana kuusi eduskuntavaaliehdokasta Hämeen vaalipiiristä.

Forssalaisella maa- ja metsätalousministerillä Sirkka-Liisa Anttilalla (kesk.) oli napakka vastaus niille, jotka epäilevät kotimaisen maataloustuotannon tulevaisuutta.

-Maataloudella on tulevaisuutta, koska ruoasta tulee pula.

Ruoan hinta kallistuu

Kymmenen tai viidentoista vuoden kuluttua tuottajien ei Anttilan mukaan tarvitse pohtia, miten ruoasta saataisiin parempi hinta. Muun muassa ilmastonmuutos vaikuttaa siihen, että hinnat nousevat.

-Ulkomailta tuominen ei ole ratkaisu, sillä se vasta maksaa. Oman ruoan tuotantoedellytykset pitää turvata.

Anttilan mukaan mitään hätää ei pitäisi nyt olla, sillä Suomi sai – ensimmäisen kerran – kaikki neuvottelutavoitteensa läpi komissiossa viime marraskuussa.

Lähiruokaa varten tarvittaisiin Anttilan mukaan logistiikkakeskus, sillä tuottajiahan jo on.

-Haluan myös murskata huhun, joka nyt on liikkeellä maidon suoramyynnistä. Sitä ei todellakaan olla ajamassa alas, vaan päinvastoin suoramyyntiä on tarkoitus laajentaa myös ternimaitoon.

Kilpailuttamiseen lisää osaamista

Moni panelisti mainitsi lähiruoan yhteydessä kilpailutuksen ongelmat. Hämeenlinnalainen Timo Saviniemi (kok.) sanoi, että julkisen puolen tulisi osata kilpailuttaa niin, että pienilläkin tuottajilla olisi mahdollisuus osallistua.

Sirkka-Liisa Anttila vakuutti, että julkisen sektorin ruokahankintojen kilpailutus on todella vain osaamiskysymys. Lähiruokaa voidaan suosia asettamalla tarjouspyyntöjen kriteerit oikein.

Hämeenlinnalainen Marianne Koivisto (ps.) kertoi esimerkin nykytilanteesta.

-Hämeenlinnalaisessa vanhainkodissa tarjotaan Turusta tuotua pakastettua ruokaa.

Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Lintonen (sd.) huomautti, että euro on melkoinen konsultti ruoka-asioissa.

-Forssan ruokahuoltopäällikkö on kertonut, että kymmenen kiloa puolalaisia vihanneksia maksaa 70 senttiä ja vastaava määrä suomalaisia viisi euroa.

Ei sotkeuduta geenimuunteluun

Lintonen sanoi myös, ettei Suomi saisi sallia geenimuunneltuja tuotteita, esimerkiksi perunoita. Hän ihmetteli myös, miksi Suomen pelloista ei tehdä valkuaisvarastoa.

-Samalla bioenergiaomavaraisuutemme kasvaisi.

Myös orimattilalainen ehdokas Jukka Ilmonen (vihr.) sanoi, ettei Suomen kannata sotkeutua geenimuunteluun. Hän vaati myös, että bulkkituotannosta pitäisi päästä eroon.

-Pitää tietää, kuka ruoan on tuottanut, brändätä tuotteet. Sen jälkeen niistä saa paremman hinnan.

Ilmonen arvosteli nykyisiä keskusliikkeitä. Osuuskauppaliikekin näyttää hänen mielestään unohtaneen tarkoituksensa.

-Ehdotan, että ruoan tuottajat ostaisivat Lähikauppa-ketjun ja ohittaisivat isot keskusliikkeet, jotka viis veisaavat viljelijöistä.

Lakiakin voisi muuttaa

Heinolalainen Heikki Mäkilä (kd.) peräsi kilpailutuskäytännön ja lainsäädännönkin muuttamista, jotta lähiruokaa voitaisiin suosia.

Irma Taavela Hämeenlinnasta sanoi, että vasemmistoliitto kannattaa lähiruoan tukemista ja maatalouden kehittämistä ympäristöystävälliseen suuntaan.

-Suomi voisi olla edistyksellisen maatalouden edelläkävijämaa.

Lähi- ja luomuruoan suosiminen on Taavelan mukaan kunnallisista päättäjistä kiinni. (HäSa)

Menot