Kolumnit Uutiset

Lähiruokaa yhdellä pysähdyksellä, kiitos!

Kauppahalli olisi kiva, mutta vetäjä, kauppiaat ja asiakkaat puuttuvat.

Maanantain lehden otsikko onnistui kiteyttämään kaiken olennaisen Hämeenlinnaan kaivatusta kauppahallista.

Voi, kun se olisikin mukava lisä Hämeenlinnan liikevalikoimaan. Tuoretta lähiruokaa usealta tuottajalta saman katon alta, lupsakoiden myyjien palvelemana. Se olisi poikaa!

Mutta hallin pitäisi myös kannattaa. Siellä pitäisi käydä siis asiakkaita, mieluiten säännöllisesti.

Riski tuntuu olevan liian suuri, että kukaan uskaltaa yrittää.

Kuopiossa kasvaneena tori ja kauppahalli tulivat tutuiksi pienestä pitäen. Molemmat voivat yhä hyvin, vaikka perunakauppiaat ovat vuosi vuodelta vähentyneet ja rihkamakojut lisääntyneet.

Kuopiossa on kuitenkin puolet enemmän asukkaita kuin Hämeenlinnassa. Lisäksi se on laajan maakunnan keskus, jonne tullaan ostoksille jopa sadan kilometrin päästä.

Toinen olennainen ero kaupunkien välillä on se, että Kuopiossa ydinkeskustaan pääsee kätevästi myös autolla. Torin ja kauppahallin alla on parkkiluola, jota juuri laajennettiin jo kolmannen kerran peräkkäin.

Toriparkki rakennettiin jo 1980-90-luvun vaihteessa, joten siihen on vuosien varrella totuttu, vaikka se onkin maksullinen. Vanhaan kotikaupunkiin ajaessani ei tulisi mieleenkään lähteä etsimään parkkiruutua katujen varsilta.

Toisin on Hämeenlinnassa.

Mutta hetkinen! Onhan meillekin tulossa runsaasti pysäköintitilaa keskustan tuntumaan. Moottoritien katteen kauppakeskuksessa lyhytaikainen pysäköinti on kuulemma jopa ilmaista.

Miksei kauppahallia voisi perustaa siis katteelle? Eiköhän Goodmanissa ole vielä jokin sopiva liiketila vapaana siihen tarkoitukseen.

Kauppakeskuksessa yrittäjävetoiselle lähiruokakaupalle voisi riittää paremmin asiakkaita kuin pankkien ja virastojen keskellä sijaitsevalla torilla.

Pärjäähän nelostien varressa sijaitseva Heinolan Heilakin lähinnä ohikulkijoiden ostosten varassa. Miksei sitten paikallinen ruokakauppa kolmostien yläpuolella?

Nyt tarvitaan vain se rohkea yrittäjä, jolla on kontakteja maakunnan maanviljelijöihin ja käsityöläisiin.

Olisihan se somaa, jos voisi perjantaisin kotimatkallaan käydä nappaamassa viikonlopun ruokapöytään paikallisia herkkuja yhden pysähdyksen taktiikalla. Sen helpommaksi ei lähiruoan suosimista voisi juuri tehdä.

Katteen kauppakeskusta on syytetty siitä, että se vain siirtää keskustan ketjukaupat uuteen paikkaan. Nyt olisi mahdollisuus luoda jotain ihan uutta ja omaleimaista Hämeenlinnaan.

Toivottavasti joku on keksinyt saman idean ja lähdössä sitä toteuttamaan. Sellaisessa kauppahallissa minä ainakin kävisin.