Kolumnit Uutiset

Lahja Suomelle

Suomeen on tarkoitus rakentaa peräti miljoona uutta asuntoa hieman runsaan vuoden kuluessa eli ensi vuoden toukokuun loppuun mennessä.

Tätä kunnianhimoista kampanjaansa Yle on nyt hehkutellut jo parisen viikkoa. Usein siltä unohtuu mainita, että mukana on monia muitakin toimijoita, muun muassa Suomen Birdlife, WWF ja Luonnonsuojeluliitto sekä Metsähallitus.

Kysymys on siis linnunpöntöistä. Uusien tai maastoon jo viritettyjen pönttöjen määrä ilmoitetaan kampanjan nettisivuilla, ja ainakin alku on ollut todella lupaava. Muutamassa päivässä rekisteriin on kertynyt pian neljännesmiljoona pönttöä, joista yksinomaan Hämeenlinnassa yli 4 000. Kaupunki onkin tällä hetkellä komeasti tilastokakkosena.

Tällä vauhdilla miljoonan pöntön raja menee rikki viimeistään kesällä.

Linnunpönttöjä on nikkaroitu ja ripusteltu ympäri Suomea maailman sivu. Niitä on metsissä ja rannoilla, pihoilla ja puistoissa varmasti satojatuhansia, kenties jopa se tavoiteltu miljoona. Todellista määrää ei tiedä kukaan, ja tuskin se selviää edes tämän kampanjan avulla.

Luvut kertovat kuitenkin siitä, että tuhannet lintujen ystävät ovat huolissaan kolopesijöiden asuntopulasta. Ongelma on jatkuva, sillä luonnonkoloja on talousmetsissä yhä vähemmän, eikä pönttöjäkään aina riitä kaikille.

Nyt käynnistynyt kampanja onkin todella tarpeellinen ponnistus pesäpaikkapulan helpottamiseksi. Samalla se on hieno tapa muistaa ensi vuonna sata vuotta täyttävää itsenäistä Suomea.

Määrällä ei kuitenkaan korvata laatua. Vaikka linnut eivät yleensä kovin vaateliaita olekaan, kannattaa noudattaa rakennusohjeita. Niitä löytyy netistä yllin kyllin.

Tärkein mitta on lentoaukon halkaisija. Oleellista on myös, ettei rakentamisessa käytetä höylättyä lautaa, sillä sileä ja liukas sisäseinä saattaa pahimmassa tapauksessa estää poikasten ulospääsyn.

Pöntöt vaativat myös huoltoa, jotta niistä riittää iloa vuosikausiksi kummallekin osapuolelle. Luonnossa on tuhansittain lahonneita, haljenneita tai täyttyneitä pönttöjä, joista ei enää ole hyötyä kenellekään. Monista puuttuu katto tai pohja.

Vuosihuollossa syksyllä tai talvella pöntöt tyhjennetään ja tarvittaessa kunnostetaan. Varsinkin pikkulintujen pöntöt voi ripustaa rinnankorkeudelle, mikä helpottaa operaatiota huomattavasti.

Vielä yksi juttu: Pönttöjen vieminen luontoon ei ole jokamiehenoikeus. Maanomistajan lupa heltiää yleensä varsin helposti.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic