Uutiset

Lahjakas suomalainen pääsee Yaleen, vaikka ilmaiseksi

Amerikkalaiset huippuyliopistot ovat ryhtyneet miettimään keinoja, joilla ne saisivat houkuteltua huippukykyjä kaikkialta maailmasta. Yhdysvaltain hallituksen tiukentuneiden viisumimääräsyten paineessa Yalen yliopisto tarjoaa kansainvälisille opiskelijoille, siis myös suomalaisille, mahdollisuuden maksuttomaan opiskeluun.

– Kysymys on yksinkertaisesti siitä, että haluamme Yaleen maailman parhaat opiskelijat, olivatka he sitten amerikkalaisia tai muualta maailmasta, tiivistää Yalen yliopiston rehtori Richard Levin.

Yalessa normaali lukukausimaksu on vähintään 30 000 dollaria, noin 24 000 euroa. Yliopisto maksaa tämän kuitenkin itse niiden oppilaiden puolesta, joilla ei itsellä ole siihen varaa. Raja kulkee opiskelijan perheen vuosituloissa. Alle 45 000 dollaria eli noin 36 000 euroa vuodessa tienaavat vapautetaan maksuista kokonaan.

Yliopistolla on myös oma tuki- ja opintolainaohjelmansa vähävaraisten ulkomaalaisten opiskelijoiden asumis- ja elämiskulujen kattamiseksi. Kansainvälisille opiskelijoille Yale maksaa lisäksi yhden kotimatkan joka vuosi.

– Vain opiskelijoiden taso ratkaisee, kuka tänne pääsee ja kuka ei. Taso onkin kova, vain noin viisi prosenttia kaikista hakijoista läpäisee seulan ja saa opiskelupaikan Yalesta.

Erityisiä kiintiöitä ulkomaalaisille ei ole. Yalen yliopiston on viime vuosina keskimäärin 17 prosenttia ollut muualta kuin Yhdysavalloista. Pohjoismaalaisten osalta parin viime vuoden tilastot kertovat, että laitoksesta valmistui yksi ruotsalainen opiskelija vuonna 2003 sekä kaksi norjalaista ja viisi ruotsalaista viime vuonna. Tällä hetkellä Yalessa opiskelee yksi tanskalainen ja kaksi norjalaista mutta ei yhtään suomalaista.

– Tämä on tietysti aika erikoista koska tiedämme hyvin että Suomen koulujärjestelmä on maailman huippua, rehtori Levin huomauttaa.

Lottovoitolla johtajaksi

Yalessa opiskeleville kansainvälisille opiskelijoille paikka yliopistossa on kuin lottovoitto, lähes kirjaimellisesti.

Huippuyliopistosta valmistuneet saavat yleensä lentävän lähdön johtopaikoille niin hallitusten kuin yritystenkin palkkalistoilla.

– Tämä on kyllä todella haastava paikka opiskella, kertoo Kolumbian Calista kotoisin oleva toisen vuoden valtio-opin opiskelija Santiago Suarez joka toimii vapaa-aikoinaan myös Yalen vierailijoiden oppaana.

– Tämä instituutio pitää todella huolta omistaan, niin hyvin että se tuntuu lähes epätodelliselta, hän jatkaa ja kertoo valmistautuvansa juuri Yalen maksamaan kotimatkaan jonka jälkeen syksyllä on tiedossa yhden lukuvuoden mittainen harjoittelujakso Espanjassa.

Päivän lehti

20.1.2020