Uutiset

Lähteekö Beniltä viikset?

Julkisuus rakastaa julkisuutta. Se nostaa julkkiksia pääosaan myös kyseenalaisissa yhteyksissä. Molemmat iltapäivälehdet kertoivat eilen niinkin epälööpillisen tylsästä aiheesta kuin kunnallisvaalit.

”Kokoomus keräsi eniten julkimoita”, innostui Ilta-Sanomat otsikoimaan Raimo Häyrisineen ja Lea Saukkosineen. ”Julkkisvaalit”, parkui ytimekkäästi Iltalehti, Anne Pohtamoineen (krist.) ja Remu Aaltosineen (sd.).

Julkimointi on liki hyväksyttävää, jos ollaan aidosti huolissaan siitä, että vaaleissa kiinnostavinta voi olla Ben Zyskowiczin (kok.) viiksien kohtalo. (Hänhän lupasi luopua viiksistään, julkkiskuvastaan, jos kokoomus saa kuntavaaleissa eniten ääniä.)

Kuntavaalitkin ovat henkilövaalit, itse asiassa paljon enemmän kuin etäiset eurovaalit, joiden yhteydessä tuota politologista termiä eniten tavataan käyttää.

Totta ihmeessä henkilöt, ihmiset, kiinnostavat. Mutta henkilöityminen ei saa tapahtua asioiden kustannuksella.

Kun kunnissa on rankkaa, on todellisuus sitä myös valtuustoissa. Moni vaaleista vetäytynyt tai kieltäytynyt perusteli päätöstään sillä, ettei luottamustehtävään riitä kylliksi aikaa.

Tuo on kaksin verroin kunnioitettavaa. Hienoa, että ihmiset osaavat järjestää aikaa esimerkiksi perheelle.

On myös erinomaista, että luottamustehtävät tajutaan vaativiksi eikä niitä pidetä puuhasteluna tai oman egon pönkityksenä.

Julkisuus vähetköön kuntavaalikuvioista myös sanan toisessa merkityksessä. Tutkittua ja tunnettua on julkisen sektorin palveluksessa ole-vien yliedustus kunnalliselimissä. Samaan hengenvetoon on kaivattu yrittäjiä lisää.

Ainakin Hämeenlinnan listoilla yrittäjiä näkyy hyvin olevankin. Ja mikäpä on ollessa: eilisessä Suomenmaa-lehdessä hyrisi valtuustoryhmänsä vetäjä, yrittäjä Jarmo Mäki-Uuro (kesk.), että ”Hämeenlinnassa yrittäjiä kuunnellaan”.

Hämeenlinnassa mielenkiintoista on sekin, että väistämättä monella firmalla on etenkin lähivuosina omat lehmät kaupungin ojissa. Jos kohta toisinkin päin – nyt kun kaupungin johdossa on uutta elinkeinomyönteisyyttä.

Kehitysjohtaja Jussi Lähde (kok.) pyrkinee raatihuoneeseen myös merkittävän paikallisen toimijan, Vanajanlinnan, ehdokkaana.

”Katajiston emäntä” Jaana Hokkanen (kok.) tietää, ettei kaupunki aio hellittää Aulanko-projekteistaan lähivuosina, kuten tietysti Aulangon Kylpylä Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Kulmalakin (kok.).

Paikallisjulkkiksia tulee helposti sitoutumattomista, elleivät he jo sitä olekin leikkiin ryhtyessään. ”Oman tiensä kulkijoiden” luonteenpiirteissä ei usein ole politiikkaan kuuluva kompromissikyky häiritsevän suuri.

Äänestäjää kohtaan on reilua, että tällaiset sydämestään sitoutumattomat lähtevät vaaleihin omalta listaltaan, eivätkä käytä jotakin perinteistä puoluetta keppihevosenaan – vain loikatakseen kyydistä kesken valtuustokauden.

Päivän lehti

28.5.2020