Uutiset

Lahtinen: Päättyneen vuoden sanat

Vuodenvaiheessa on tapana uumoilla, että alkava vuosi on ”haasteellinen eri alojen toimijoille”.

Mitä se oikeastaan tarkoittaa? Avataanpa hieman joitakin päättymässä olevan vuoden muotitermejä ja katsotaan, mitä ne ihan oikeasti pitävät sisällään.

Toimija
Puolihämärässä hotellin kokoushuoneessa toisen seminaaripäivän kevyehkössä kankkusessa konsultin powerpoint-esitystä hajamielisesti seuraava keski-ikäinen, firman keskijohtoon kuuluva mies, joka lähinnä keskittyy miettimään ikääntymistään, hiustenlähtöä, avioliittonsa tilaa sekä alavatsassa jo muutaman päivän tuntunutta epämääräistä kipua, joka ei kai sentään ole mitään sen vakavampaa.

Haaste
Räntäsateessa iltamyöhällä keltaisen viivan kohdalla rekkaa työsuhdepassatillaan ohittavan väsyneen myyntipäällikön mielessä salaman lailla välähtävä oivallus siitä, että jos tässä leikissä henki nyt yllättäen lähtee, taivaan portilla minulla on elämäni tekemisissä ja tekemättä jättämisissä kyllä aivan hitonmoinen selittäminen, jos mielin päästä siitä ovesta sisään.

Visio
Aamuyöllä vuoteessaan valvovan stressaantuneen ja leipääntyneen development managerin huomisen päivän töistään, tulevasta urakehityksestään ja loppuelämänsä tarkoituksesta itselleen kiteyttämä näkemys, joka on yhtä vivahteikas ja kutsuva kuin pimeän makuuhuoneen katto, jota hän on viime tunnit tuijottanut mielessään katot, makuuhuoneet ja talot jossakin ihan muualla, kaukana täältä, missä – jos elämä olisi mennyt toisin – juuri nyt voisi olla.

Osaamispotentiaali
Nuoren, henkilökuntaa kannustamaan tarkoitetun, visioita pursuavan presentaationsa juuri päättäneen virkaintoisen, äskettäin pikkupäällikön virkaan nimitetyn merkonomin nenään tympääntyneen, keski-ikäisen kuulijakunnan suunnalta leyhähtävä vahvahko vatsahapon tuoksu yhtiön pienessä palaverihuoneessa pari tuntia koulutuspäivän lounastauon jälkeen vastauksena kysymykseen ”oisko kellään hyviä ideoita”.

Brändi
Yhdettätoista oluttaan kantapubissaan ryystävän, itsensä kolmikymppisenä tärviölle ryypänneen miehen äänekkään ja riitaa haastavan vuorenvarma julistus, että juuri tämä tuopissa läikkyvä kaljanlitku on laadultaan ylivertaista kaikkiin muihin merkkeihin verrattuna.

Bisneskonsepti
Kokoushuone ”Finlandia-loungen” fläppitaululle pahanhajuisella huopakynällä piirrelty purkautuneen lankakerän näköinen kuvio, jonka hotellin siivooja illansuussa repäisee irti, rypistelee myttyyn ja työntää suureen mustaan roskapussiin samaan aikaan, kun kuvion piirtäjä haukkuu baarin puolella äänekkäästi saman hotellin tarjoilijaa siitä, ettei tässä saamarin läävässä saa edes kelvollista calvadosta.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic