Uutiset

Laihduttaja hylkää pullan ja haaveilee pienemmistä vaatteista

Hämeen Sanomat seuraa kahden laihduttajan edistymistä koko kevään. Seuraavaksi painonpudottajat käyvät ravitsemusterapeutin vastaanotolla.

– Minulla on kolme syytä laihduttaa: turhamaisuus, terveys ja yllytyshulluus, kertoo Teija Halonen uuden vuoden lupauksestaan.

Eeva Heino toivoo, että julkinen laihduttaminen kannustaa muita ylikilojen kanssa kamppailevia.

Eeva Heino on samalla asialla, mutta hänen tärkein kannustimensa pudottaa painoa on toinen – huononiveliset nilkat.

-Toivon, että pystyn kävelemään omilla jaloillani vielä monta vuotta. Ylipaino on riski nivelille ja sydämelle, Heino toteaa.
Tuuloslainen Halonen ja loppilainen Heino ilmoittautuivat vapaaehtoisiksi julkisiksi laihduttajiksi, kun Hämeen Sanomat etsi painonpudottajia artikkelisarjaa varten.

– Julkisuus on hyvä kannustin pysyä päätöksessä, naiset perustelevat.

50 kiloa kevyemmäksi
Laihduttaminen ei ole vierasta puuhaa 59-vuotiaalle Eeva Heinolle. Hän aloitti ruokaremontin toissa syksynä. Tukevimmista ajoista on tippunut 30 kiloa.

Heino painaa 127 kiloa, ja hänen tavoitteensa on laihtua pikkuhiljaa 75-80-kiloiseksi. Hidas painonpudotus on tärkeää, koska Heinolla on sairaus, joka saattaa ärhäköityä liian nopeista muutoksista elimistössä.

-Lihoin aikoinaan 160-kiloiseksi maksassa olevien kasvaimien ja liian insuliinintuotannon takia. Nyt lääkäri on antanut luvan laihduttaa valvotusti, Heino kertoo.

Laihtuminen on Heinolle erityisen tärkeää nilkkojen nivelrikon vuoksi. Liikkumaan pitäisi kuitenkin päästä.

-Aikaisemmin mieheni hoiti kauppa- ja apteekkireissut. Kun hän kuoli neljä vuotta sitten, minun on ollut pakko ruveta huolehtimaan asioista itse. Ajattelin, että jos jään tähän istumaan, voin yhtä hyvin mennä hoitokotiin. Minulla on kova motivaatio laihtua.

Sauvakävelyä Arielin kanssa
Tähän mennessä Heino on keventynyt muuttamalla ruokatottumuksiaan. Voi ja kerma ovat vaihtuneet kevyttuotteisiin, ja herkuksi riittää vähärasvainen pulla. Seuraava askel on lisätä liikuntaa.

– Pystyn tekemään Ariel-koiran ja kainalosauvojen kanssa jo puolentoista kilometrin lenkkejä. Eräänlaista sauvakävelyä sekin, Heino nauraa.

-Uimisestakin tykkäisin, mutta en ole vielä rohkaistunut menemään uimahalliin. Ostin kesällä uimapuvun, ja kävin järvessä ensimmäistä kertaa kahteenkymmeneen vuoteen. Se tuntui ihanalta!

Jos Heino pudottaa painoa tavoitteensa mukaisesti kilon kuukaudessa, hän pääsee ihannepainoonsa reilussa neljässä vuodessa. Miten laihduttaja juhlisi urotekoaan?

– Ostaisin normaalikokoisia vaatteita ja leipoisin lapsille ja lapsenlapsille täytekakun. Ja kyllä, söisin kakkua itsekin.

Takaisin nuoruuden mittoihin
43-vuotiaan Teija Halosen tarina on se tavallisin laihduttajan kertomus.

Teija Halonen lupaa ruveta laittamaan ahkerammin ruokaa ja petrata hiihtoa, kun Tiia-tytär ja Topi-poika menevät hoitoon helmikuussa.

– Sain syödä 30-vuotiaaksi asti mitä tahansa, mutta varsinkin odotusaikana kilot alkoivat karttua. Olen hoitanut lapsia kotona 4,5 vuotta, ja pitkin päivää tulee naposteltua kaikenlaista, Halonen sanoo.

Kahden lapsen äiti painaa 67 kiloa ja haluaa keventyä 59 kiloon. Tuuloslainen tietää, että pelkkä painon pudottaminen ei auta. Elämäntapoja on muutettava, tai kilot palaavat. Halonen aikoo hoikistua ja pysyä mitoissaan klassisin keinoin: liikkumalla ja keventämällä ruokavaliotaan.

-Lisään kasvisten syömistä ja jätän pullan ja jäätelön pois. Tosin aion pitää viikonloppuna karkkipäivän. Jos yrittää kieltäytyä kaikesta, repsahtaa varmasti.

Halosella on traumoja koululiikunnasta, ja urheilun aloittaminen tuntuu työläältä. Uimisesta ja tanssimisesta Halonen pitää, mutta ainakin ensi alkuun liikunnaksi riittävät kävely ja hiihto kodin lähellä. Läski-latinoakin hän harkitsee.

Ajatus uusien, pienempien vaatteiden ostamisesta kannustaa Halosta kuntoilemaan ja syömään kevyesti. Toisaalta myös tavoitteen saavuttaminen on tärkeää.

-Elämässä niin monet asiat jäävät kesken. Olisi ihanaa päästä tähän tavoitteeseen ja saada liikunta osaksi elämää. (HäSa)

Eeva Heino
59-vuotias eläkeläinen
Miksi laihduttaa: Sydämen ja nilkkojen takia.
Aloitus- ja tavoitepaino: Nyt 127,5 kg, toiveena 75-80 kg.
Laihdutustahti: 1 kg/kk. ”Hitaasti ja vakaasti.”
Vähemmän: Rasvaa ja sokeria.
Enemmän: Kesäkeittoa, ruisleipää, vähärasvaisia tuotteita.
Herkuttelu: Silloin tällöin. ”Turha tehdä laihduttamisesta numeroa. Pienen palan kakkua voi ottaa.”

Teija Halonen
43-vuotias kultaseppä ja kotiäiti
Miksi laihduttaa: Haluaa takaisin vanhoihin mittoihin. Toivoo kiinteytyvänsä.
Aloitus- ja tavoitepaino: Nyt 67 kg, toiveena 59 kg.
Laihdutustahti: 2 kg/kk. ”Tiukka, mutta realistinen tahti.”
Vähemmän: Pullaa, jäätelöä ja muita herkkuja
Lisää: Säännöllistä ruokailua, kasviksia ja vihanneksia; kävelyä ja hiihtoa.
Herkuttelu: Karkkipäivä viikonloppuna.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic