Uutiset

Lainaihmisellä eroon ennakkoluuloista

Kaikki pysäköinninvalvojat ovat ilkeämielisiä luonnostaan, virkamiehet varsinaisia pilkunviilaajia syntyjään ja suomenruotsalaiset, huh sentään, heidän vikojaan nyt ei kannata alkaa edes listata.

Tämän kaikenhan me tiedämme – vai tiedämmekö? Kuinka moni meistä on oikeasti joskus kunnolla keskustellut esimerkiksi pysäköinninvalvojan kanssa?

Kuinka monen mielipiteet näistä ihmisistä tai heidän ajattelutavoistaan perustuvat pelkkiin satunnaisiin kohtaamisiin ja ennakkoluuloihin varsinaisen tiedon tai tuntemuksen sijasta?

Listaa voisi jatkaa näiden kolmen ryhmän lisäksi loputtomiin. Yksikään ihmisryhmä ei ole säästynyt ennakkoluulojen muodostumiselta.

Tietämättömyydestä johtuvat aukot kun yleensä paikataan luuloilla, jotka tietämyksen karttuessa osoittautuvat usein täydeksi lööperiksi.

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa tällaisista ennakkoluuloista pyritään eroon ihmiskirjaston avulla. Idea on sama kuin perinteisessä kirjastossa paitsi että näissä kirjastoissa lainauskohteet ovat eläviä, puhuvia ja tuntevia ihmisiä.

Ihmiskirjastosta voi lainata esimerkiksi muslimin, kommunistin tai eläinaktivistin. Laina-aikana olisi tarkoitus keskustella kyseisen ihmisen kanssa ja mahdollisesti tarkistaa omia käsityksiään ihmisen edustamasta ryhmästä.

Ensimmäisen kerran ihmiskirjastossa oli mahdollista käydä Roskilden festivaaleilla Tanskassa vuonna 2000. Sen jälkeen niitä on perustettu tavallisten kirjastojen lisäksi myös erilaisiin oppilaitoksiin.

Ajatus on kieltämättä hyvä. Millä muulla tavalla elämässä pystyisi oikeasti kohtaamaan esimerkiksi erilaisten vähemmistöjen edustajia ja keskustelemaan heidän kanssaan?

Mutta ei niin hyvää ajatusta, etteikö kritiikille jäisi sijaa.

Ihmisten kyky ja halu vastaanottaa tietoa ovat toisinaan hyvin rajalliset. Toiset uskovat kun näkevät, mutta suurin osa on niin jääräpäistä sakkia, ettei usko vaikka päätä paukutettaisiin totuuteen.

Syvään pinttyneet ennakkoluulot voivat hyvinkin pitää pintansa uusia kokemuksia vastaan. Psykologian opithan kertovat, että ihminen omaksuu helpommin vanhojen uskomustensa mukaista kuin niiden vastaista tietoa.

Toisaalta keskustelu ennakkoluulon kohteen kanssa voi joissain tapauksissa vain vahvistaa ennakkoluuloja entisestään.

Kaikki ihmiset ovat erilaisia, eikä mikään ryhmä ole täysin yhtenäinen. Jos lainaan saakin juuri sen äärilaidan yltiöfanaattisen kommunistin tai eläinaktivistin, ei käsitys kyseisestä ryhmästä välttämättä ainakaan parane.

Lisäksi joku voisi asettaa kyseenalaiseksi sen, miten oikein on kohdella ihmisiä lainaesineinä, joille isketään viivakoodi kaulaan. Haluaisitko itse tulla lainatuksi?

teresa.kauppila@hameensanomat.fi

Ihminen omaksuu helpommin vanhojen uskomustensa mukaista kuin niiden vastaista tietoa.

Päivän lehti

21.2.2020