fbpx
Uutiset

Lainat kasvavat, alijäämä nollataan

Hämeenlinnan lainakanta kasvaa vielä ensi vuonna, jos kaupunginvaltuusto hyväksyy budjettiesityksen.

-Velkamäärän kasvu hidastuu, mutta on silti huolestuttavaa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) pohti budjetinjulkistustilaisuudessa.

Talouden tasapainottamisohjelman mukaan lainamäärä saisi ensi vuonna kasvaa 8 miljoonalla. Nyt kasvu on kuitenkin 12,9 miljoonaa.

Sen sijaan budjettiesitys on lievästi ylijäämäinen, vaikka tasapainottamissuunnitelma vielä sallisi lähes kolmen miljoonan alijäämän. Tosin tämän vuoden alijäämä ylittää suunnitelman miljoonalla eli nousee 10 miljoonaan.

Toimintakate kasvaa kolmella prosentilla. Jos toimintakatteesta karsitaan porkkanaraha, jota on maksettu muutaman vuoden kuntaliitoksen tukemiseksi, kasvuksi tulee 1,8 prosenttia.

Vuosikate nousee suunniteltua suuremmaksi 16,6 miljoonaan euroon. Suunnitelman mukaan se olisi 11,9 miljoonaa.

Toimintakate on suunniteltua suurempi. Erotus katetaan verojen korotuksilla, joilla kerätään 9 miljoonaa euroa.

Investointeihin on osoitettu lähes 27 miljoonaa euroa, kun pitkän ajan suunnitelman mukaan summa olisi vain 23 miljoonaa euroa.

Toimintakulujen kasvuksi suunnitellaan vain puolta prosenttia. Siihen pääseminen vaatii talous- ja hallintojohtaja Ismo Uusitalon mukaan todella tiukkaa budjettikuria.

Budjetin laatijat ovat myös arvioineet, että valtionosuuksiin tulisi noin 4 prosentin kasvu, vaikka valtio on luvannut leikata kuntien valtionosuuksia.

Toisaalta leikkauksille on luvattu myös kompensaatiota.

Keskiviikon lehdessä olleesta budjettijutusta oli pudonnut pois keskeisiä talouslukuja sisältävä taulukko.

Budjettijutussa laskettiin myös väärin Aarne Kaurasen (sd.) uran pituus kaupunginhallituksessa ja valtuustossa. Ensi vuonna tulee täyteen 24 vuotta hallituksessa ja 28 valtuustossa. (HäSa)

Menot