Kolumnit Uutiset

Lainataan tarvitsevalle sitä tunkkia!

Poliitikot ovat vieraantuneet ihmisten arjesta. Taitaa sittenkin olla perää tuossa tylsässä hokemassa. Me muut tiedämme, että kodinhoitohuoneen ovi on alati auki tai ainakin raollaan.

Porukkaa ramppaa eestaas, milloin mitäkin toimittamassa. Se on sitä arjen tohinaa, jota vailla ummehtuisivat ilma ja ilmapiiri tuota pikaa.

– Likapyykki pestään kotioloissa eikä julkisuudessa, linjasi Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä (ps.) tiistai-iltana kokouksen jälkeen. Käsittelyssä oli pääministeri Juha Sipilän (kesk.)epäillystä Terrafame-jääviydestä kasvanut kohu.

Jo puolen vuorokauden päästä Pasilan pyykkikorit raahattiin taas yleiseen pesulaan. Ajankohtaistoimituksen esimies ja alunperin Sipilän suivaannuttanut toimittaja perustelivat irtisanoutumisiaan.

Vaikka monia jo tympii, ei kohu ole ollut turha. Kyllä Ylellä on merkitystä valeuutisten vaaniessa. (Vaikka 79 prosenttia suomalaisista onkin eilen julkaistun tutkimuksen mukaan sitä mieltä, että painetut sanomalehdet ovat yleissivistyksen kannalta tärkeimmät mediat.)

Alusta asti oli ilmeistä, että Ylessä oli johtajuuskriisi. Jos osa työntekijöistä ei luota ylimpään pomoonsa ja kokee, ettei tämä luota heihin, on ihan suoraselkäistä lähteä – etenkin kun pomolla on yhtiön johdon luottamus.

– Pitäkää tunkkinne! olisivat voineet sanoa eilen eronneetkin. Sanontaa käytti niin Sipilä viime viikonlopun haastattelussaan kuin A-Studion toimittaja Susanne Päivärintakin.

Tunnetun kaskun lopussa noin huudahtaa turhautunut tunkin tarvitsija. Autosta on kumi puhjennut, mutta apua ei löydy kyllin nopeasti. Hän siis tarkoitti: pitäkää palvelunne. Muistaahan pääministeri, hän on itse Ylen lailla yhteiskunnan palvelija, ei päinvastoin.

Kenties kaikki on kipuilua siitä, että Suomella on nyt miljonääri pääministerinä. Vain myrskyä vesilasissa, sanoo joku. Myrkkyä vesilasissa, parkaisee toinen.

Keskustelun paljous vain osoittaa sen tarpeellisuuden. Mitä alempana kynnys pystytään pitämään, sen parempi suomalaiselle demokratialle.

On aidosti hienoa, että Suomi on insinöörien maa, mutta vielä hienompaa, että se on oikeusvaltio. Sipilä ei ole vieläkään kunnolla osoittanut ymmärtävänsä, että tiedotusvälineiden on kysyttävä myös päättäjien jääviydestä, lainattava kansalaisille tunkkia. Nykyaikainen jääviysajatteluhan lähtee sen arvioinnista, miltä asiat näyttävät.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic