Uutiset

Lainelautailun tylymmät kasvot

Lainelautailun eli surffauksen mieltää helposti rennoksi huviksi, jossa aalloilla ratsastetaan sulassa sovussa. Totuus on kuitenkin usein toinen: väkivaltaiset riidat siitä, kuka omistaa rannan, eivät ole harvinaisia.

– Kun jaat rannan samanmielisten kanssa, siitä tulee sinulle kuin kirkko. Jos kirkkoosi tulee vieraita, jotka puhaltavat kynttilät sammuksiin, haluat heidän poistuvan, selittää psykologi Richard Bennett.

Surffauksen harrastajien keskuudessa onkin jo pitkään esiintynyt sekä verbaalista että fyysistä väkivaltaa. Tästä kertoo vaikkapa lajin ex-maailmanmestarin Nat Youngin tapaus.

Youngin kasvot jouduttiin rakentamaan uudelleen titaanista sen jälkeen kun toinen surffari oli piessyt hänet tajuttomaksi.

Youngilla saattoi tosin olla jotain osuutta riidan syyhyn – hänen surffaustapansa toi hänelle lempinimen Animal (Eläin).
Surffauksen harrastajat puhuvat jo moottoriteiden Road Rageen vertautuvasta Surf Ragesta (surffiraivosta).

– Yhä useammin surffarit menettävät hermonsa. Nyrkit heiluvat, puukkoja käytetään ja ulkopuolisia ahdistellaan joukolla, arvioi Surf Rage -kirjan kirjoittaja Derek Reilly.

Monet lainelautailijat ovatkin kehittäneet iskulauseita kuten ”Vain paikallisille” tai ”Jos et asu täällä, älä surffaa täällä”.

Kiistat ovat saaneet myös virkavallan huomiota. Sivullisten tylystä kohtelusta tunnetulla Lunada Baylla Kaliforniassa surffaa nykyisin peitetehtävään määrättyjä poliiseja.

STT

Unkarilainen näki punaista jouluostoksilla

Tuikkivia tähtiä on joulun aikoihin tyrkyllä moneen lähtöön. Yleensä ne ovat kovasti esimerkiksi jouluostoksilla vaeltelevien mieleen, mutta eivät aina. Eivätkä ainakaan Unkarissa.

Szombathelyn kaupungissa asuva Istvan Hamza teki poliiseille valituksen kaupunkinsa levykauppaa joulun alla koristavista punatähdistä. Ne toivat Hamzan mieleen Unkarin entisen kommunistihallinnon symbolin ja pilasivat Hamzan joulutunnelman.

Kaupungin poliisiviranomaiset kuitenkin jättivät ääniteliikkeen punatähdet paikalleen.

– Nämä punatähdet ovat erilaisia kuin lain kieltämät kommunistihallinnon punatähdet, poliisin tiedottaja Peter Kovacs perustelee.

STT

Päivän lehti

22.2.2020