Uutiset

Laittomat rahapelit yleisiä – huijarit ovat harvassa

Korttipakka ”sekoittuu” aivan katsojien silmien alla. Suurin osa korteista vaihtaa paikkaa oikeasti, mutta pakan päällimmäiseksi, väliin tai pohjalle sijoitetut ässät eivät liiku mihinkään.

Jos kyseessä on oikein hyvä huijari, muut pelaajat saavat hyvän käden, mutta jakaja vielä paremman.

– Onnistunut korttihuijaus vaatii rytmiä ja hyvää tekniikkaa, sanoo mikkeliläinen korttitaituri ja taikuri Riku Pajari.

Pajari esittelee temppuja mielellään, mutta ei ainakaan tunnusta käyttävänsä niitä rahapeleissä. Sitä paitsi, pokerin pelaaminen rahapanoksella rikkoo Suomen arpajaislakia, vaikka onkin varsin yleinen harrastus.

– Rahapeleistä ei juurikaan ilmoitella, vaan niitä järjestetään puskaradion kautta. Voin sanoa, että yllättävän paljon näitä peliporukoita ”sattuu” kokoontumaan samoihin paikkoihin joka viikko samaan aikaan.

Pokerin, varsinkin Texas Hold’em -pelimuodon, pelaaminen on yleistynyt vajaassa kymmenessä vuodessa valtavasti. Suurin osa harrastaa sitä internetissä laillisilla pelisivustoilla, mutta rahapelien järjestäminen yksityistiloissa ja baareissa ei ole mitenkään harvinaista.

Huhujen mukaan luvattomia maksullisia pokeriturnauksia on järjestetty myös Hämeenlinnan kuppiloissa.

Tökerö huijari kärähti känniselle

Pajarin mukaan huijaaminen pokeripöydissä on Suomessa harvinaista.

– Kukaan harrastaja ei katso huijauksia hyvällä, sen vuoksi luennoin aiheesta. Olen seitsemässä vuodessa tasan kerran törmännyt huijaukseen, minkä itse paljastin. Kaksi tyyppiä pelasi ihan hyvistä rahoista kiinanpokeria, ja toinen huijasi todella tökerösti. Sen huomasi selvästi, vaikka olin aikamoisessa tuiskeessa.

Pajari on jo vuosia tutkinut korttipeleihin liittyviä huijauksia. Pajari myös järjestää laillisia, vastikkeettomia korttipelejä ravintoloissa ja luennoi sekä antaa yksityisnäytöksiä taikuudesta ja korttihuijauksista.

– Minua ovat tilanneet keikoille niin pokeriharrastajat kuin poliisit.

Panokset harvoin edes satasia

Pajarin mukaan laittomissa pokeripöydissä liikkuvat rahapanokset ovat yleensä muutamia kymppejä, harvoin muutamaa sataa euroa suurempia.

Hän sanoo pelaavansa toisinaan itsekin pokeria rahasta. Arpajaislakia Pajari luonnehtii ”älyttömäksi”.

– Korttia lätkitään lähinnä huvin vuoksi ja ajankuluksi, se on sosiaalista toimintaa.

Pajari esitteli taikatemppuja ja korttihuijauksia Hämeen Taikaviikkon luennolla perjantaina. Toinen luento aiheesta järjestetään lauantaina kello 14 hotelli Emilian alakerrassa. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic