Uutiset

Laiva on lastattu viinalla

Muistatteko, kun vielä 80-luvulla käytiin Uumajasta ja Haaparannasta hakemassa niska vääränä voita, yleensä Bregottia?
Enää suomalaiset eivät matkaa silmät kiiluen Ruotsiin, voi on vaihtunut viinaan ja kohdemaa Viroon.

Mikkeliläiset Heikki Jokela ja Mika Kekkonen raahaavat kolmea isoa kärryä ostoksiaan Tallinnan satamassa hiki päässä.

Rotvallinreunat teettävät töitä. Kun kärryssä on laatikkotolkulla siideriä, olutta ja vodkaa, painoa on paljon. Lisäksi molempien hartioilla on urheilukassit täynnä viinapulloja.

Nuorukaisten voimat ovat koetuksella. 18-vuotiaat ovat ensikertalaisia ja säästivät siinä, että jättivät auton Helsinkiin.

– Ensi kerralla kyllä pitää ottaa auto mukaan.

Rahaa juomiin on palanut yhteensä 800 euroa.

Mitäs äiti sanoo?

– Äiti on tyytyväinen, kun on tuliaiset mukana.

– Niin, kolmen euron hunajalikööri.

– Ajatus on tärkein, Jokela naurahtaa.

Valviran mukaan matkustajatuonti on kasvanut tämän vuoden alussa seitsemän prosenttia viime vuoteen nähden. Se alkaa näkyä myös suomalaisten alkoholinkäytössä. Enää ei juoda ravintoloissa vaan kotona. Se taas syö suomalaisia työpaikkoja ja vie verotuloja Viroon.

Mitä lähempänä meri kimmeltää, sitä kovempi on alkoholin hintakilpailu.

Siljan henkilökunta sanoo, että Tallinnan satamien viinakauppojen edulliset hinnat ovat syöneet alkoholimyyntiä laivalla. Myymälässä onkin aika hiljaista. Kansa ostaa karkkipussin tai kaksi ja jonkun pullon, mutta ei sen enempää. Isot ostokset tehdään maissa, koska se on niin älyttömän helppoa.

Suomalaiset kertovat yleensä ostavansa Tallinnasta juomia omiin perhejuhliin: ylioppilasjuhliin, häihin, sukukokoontumisiin, synttäreille. Huomaamatta sataset haihtuvat ja tilalle tulee litratolkulla alkoholia.

Ville Kuusenojan tupareita on vietetty viime yönä. Vieraiden suut eivät ole kuivuneet korkeintaan kuin tänä aamuna. Siitä Kuusenoja piti huolen hakemalla Tallinnasta 40 hengelle juhlajuomat.

Mutta mitä tapahtui pari päivää sitten?

Kuusenoja sai keskiviikkona parkkisakot Helsingissä. Sitten hän ajoi sakoista hermostuneena laivaan. Laivassa hän nukahti lattialle ja heräsi vasta, kun oltiin satamassa. Sitten tulikin kiire ajaa auto pois laivasta.

– Ajattele, jos en olisi herännyt. Tuli vähän paniikki.

Kuusenoja odotti satamassa, että kaverit saapuvat hitaammalla aluksella (johon olivat saaneet todella halvat liput). Kun joukko oli koossa, iskuryhmä lähti sataman vieressä olevaan Super Alkoon.

Kuusenoja on laskenut, että booliin kannattaa ostaa 80 prosenttista vodkaa. Se tulee halvemmaksi kuin puolet vähemmän alkoholia sisältävä vodka.

– Onks se noin halpaa! Ei voi olla totta.

Super Alkossa pääsee maistelemaan uutuustuotteita ostosten lomassa. Nuoret lähtevät maistamaan paikallista lonkeroa päättääkseen, mitä lonkkua ostetaan.

– Täähän on hyvää. Ei maistu yhtään lonkerolta, Niko Jaukka kommentoi.

Sitten taas hyllyjen väliin.

– Kai tästä pitää ottaa täksi illaksi vähän etkoja, Kuusenoja, Jaukka, Rasmus Salminen ja Nina Söderling juttelevat cooler-hyllyn edessä.

Viron kävijöistä 80 prosenttia tuo tullessaan alkoholia Suomeen. Se näkyy. Laivassa olevista autoista useat autot ajavat suoraan Super Alkon pihaan ja siitä takaisin laivaan. Myös linja-autolla matkaavat pysähtyvät Super Alkon pihaan.

Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja sanoo, että suomalaisen palvelusektorin on vaikea vastata Viron edullisiin hintoihin. Kelluva viinakauppakaan ei ole enää riittävän houkutteleva.

Laivan henkilökunta sanoo, että myynnissä näkyy satamien viinakauppojen suosio.

Kun alkoholin myyminen vapautui, suomalaiset lähtivät yhä useammin Tallinnaan – autolla.

Niin myös Janakkalan Harvialassa asuva Risto Siltanen. Hän jäi kaksi vuotta sitten eläkkeelle.

Siltasella on aikaa ja hän käy silloin tällöin kaverinsa kanssa Tallinnassa, aina autolla.

Mutta säästääkö siinä oikeasti?

Laivaliput, bensat ja ruuat, meneehän niihin nyt jonkin verran.
Siltanen sanoo, että pitää olla hintatietoinen. Hän menee usein Eckerö Linellä, koska siellä saa eläkeläisalennuksen. Lisäksi ennen lähtöä pitää katsoa netistä viinakaupan tarjoukset. Laivan myymälän hinnat kannattaa myös tarkistaa.

– Joskus laivalta saattaa saada erikoistarjouksesta vielä edullisemmin kuin Tallinnasta. Nytkin on oluet euron halvemmalla kuin Super Alkossa, mutta sitten niitä joutuisi kantamaan laivalla.

Mutta entä se säästö?

– Ei kyllä paljon tartte tuoda, että matkat saa. Nytkin litran kossu maksaa Alkossa 25 euroa. Nyt se on tarjouksessa Virossa 11,95 euroa.

Matkakassaa saa myös kartutettua tyhjillä tölkeillä. Nytkin takaronkissa on mukana viisi laatikollista tölkkejä. Ne viedään Rocca al Mare ostoskeskukseen, jossa on Prisma. Tölkkirahalla saa yleensä melkein laatikollisen olutta.

Prismasta voi samalla ostaa edullista Iittalaa tai paikallista, tuoretta leipää.

Super Alkon sisääntulossa haisee kauhtunut kalja. Haju häipyy varsin nopeasti mielestä, kun pääsee katselemaan pulloja. Niitä on ja on. Ja hyllyjen välissä pölötetään lähes ainoastaan suomea, jokunen ruotsalainen näkyy eksyneen joukkoon.

Super Alkon johtaja Imre Poll sanoo, että ainakin 95 prosenttia asiakkaista on suomalaisia.

– Hinnoittelussa laivan hinnat otetaan huomioon. Meillä on myös toinen liike Tallinnassa, mutta siellä hinnat ovat toiset. Tämä myymälä on tarkoitettu turisteille.

Se on otettu huomioon tuotevalikoimassa, jossa on lavoittain vodkamäyräkoiria, olutta, siideriä ja viinitonkkia.

Poll tietää, että suomalaiset ostavat aivan eri tavaraa kuin eestiläiset. Suomalaiset pakkaavat kärryt täyteen mäyräkoiria Vergivodkaa, kun virolaiset ostavat pullon viiniä.

Kierto on myös varsin nopea.

– Meillä on kahden viikon varasto. Esimerkiksi olutta menee 2-3 rekallista viikossa, Poll kertoo.
Super Alkolla on myös palvelu, että tuotteet voidaan toimittaa suoraan satamaan, jos asiakkaalla on kova kiire. Tällöin ostosten pitää olla yli 400 euroa.

– Muutaman kerran päivässä viemme toimituksen. Ei sen enempää.

Mutta paljonko suomalaiset jättävät rahaa Super Alkoon? Siihen Poll ei anna vastausta. Liikevaihto on salaisuus.

Ville Kuusenoja on kassalla. Toisella kassalla Rasmus Salminen huutelee apua kavereiltaan.

– Voitteko lainata vähän rahaa. Multa loppui rahat.

Budjetoitu 70 euroa ei ihan riittänyt, mutta kyllä sillä venäläistä kuohujuomaa sai ihan kiitettävän määrän ylioppilasjuhlia varten.

Kuusenojan tuparitkin ovat varsin kosteat, jos kaikki juodaan yhtenä iltana, mutta onhan sitä porukkaa.

– Ei omaa pulloa varten tänne kannata tulla.

Paluumatkalla pitää kuluttaa vain aikaa. Rahat on jo tuhlattu. Risto Siltanen ei osta laivan myymälästä mitään, koska mitään houkuttelevia tarjouksia ei ollut ja takaronkkikin on jo täynnä. Kotona varastossa olisi kyllä tilaa, kun enkelinpasuunat ovat päässeet talvehtimasta taas puutarhaan.

On aika miettiä, mitä siinä oikein säästää, kun koko ajan juodaan enemmän ja enemmän.

Kun kotona on laatikkotolkulla olutta ja lonkeroa, luulisi, että kulutus kasvaa, kun on mitä juoda.

Risto Siltanen on huomannut saman.

– Kyllä sitä vähän enemmän tulee otettua, etenkin kesällä, kun tekee puutarhahommia ja on kuuma. Mutta ei sillä tavalla, että se häiritsisi.

Siltanen tuo alkoholia vain oman perheen käyttöön.

– Minulla on kolme aikuista poikaa, jotka käyvät kyselemässä, onko vielä.

Kuusenoja katselee kannelta kohti Tallinnaa, vähän haikeana. Meri kuohuaa kuin venäläinen kuohari. Kuusenoja ei mieti enää tupareiden juomia, ne ovat kunnossa.

– Mietin, että olisiko pitänyt ottaa aikaisempi laiva, ja varata joku hoito aamuksi. Olisin halunnut siihen, missä kalat nyppivät jalkoja. Sitä en ole koskaan kokeillut.

Ehkä ensi kerralla. Sitten, kun on taas bileet tulossa. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020