Kanta-Häme Uutiset

Lakialoite ilotulitteiden kuluttajakiellosta keräsi alle kuukaudessa vaaditut 50 000 nimeä — Etenee eduskunnan käsittelyyn

Rajat räiskeelle -kansalaisaloite esittää, että tavalliset kansalaiset saisivat jatkossa ostaa ja käyttää ainoastaan tähtisadetikun kaltaisia vaarattomia ilotulitteita.
Jos eduskunta hyväksyy kansalaisaloitteen ilotulitteiden kieltämiseksi, tavallisten ihmisten uudenvuodenräjäyttely rajoittuu jatkossa tähtisadetikkuihin. Kuva: Janne Ruotsalainen

Lakialoite ilotulitteiden käytön kieltämiseksi tavallisilta kuluttajilta etenee eduskuntaan.

Lauantaina aamulla Rajat räiskeelle -nimellä kulkeva aloite oli kerännyt kansalaisaloitepalvelussa yli 51 000 kannatusilmoitusta. Allekirjoituksia aloitteeseen on kerätty vajaa kuukausi eli 4. joulukuuta lähtien.

Lakialoitteen etenemiseksi eduskuntaan vaaditaan 50 000 kannatusilmoitusta.

Kansalaisaloitteessa esitetään, että EU:n pyrotekniikkadirektiivin mukaiset F2- ja F3-luokan ilotulitteiden kuluttajakäyttö kielletään. Kyseisiin luokkiin kuuluvat kiivaasti palavat isohkot tulitteet kuten raketit ja padat.

Kielto astuisi voimaan siirtymäajan jälkeen.

Nykylain mukaan ainoastaan luokan F4 ilotulitteiden käyttö kuuluu ammattilaisille. F2- ja F3-luokan ilotulitteita saa ostaa ja poksautella kuka tahansa täysi-ikäinen.

Lakialoite jättäisi kuluttajien käyttöön ilotuliteluokan F1, joka tarkoittaa vaarattomia ja hiljaisesti palavia tulitteita kuten tähtisadetikkuja.

Kansalaisaloitteen takana on suuri joukko erilaisia kansalaisyhdistyksiä kuten vammaisjärjestöjä ja eläinten hyvinvointiin liittyviä järjestöjä.

Aloitteen alullepanijat perustelevat esitystään ilotulitteiden kieltämisestä ilotulitteista aiheutuvien haittojen kuten vammojen, tulipalojen, eläimille aiheutuvan stressin ja roskan vähentämisellä.

 

Lue myös: Juuri kukaan ilotulitteista silmävamman saanut ei ole osannut ajatella, että niin voi käydä, sanoo silmätautien ylilääkäri

 

Ilotulitteet aiheuttavat joka vuosi silmävammoja käyttäjilleen. Vajaan 20 vuoden tilastoinnin (2000–2018) aikana ilotulitteista on aiheutunut 520 silmävammaa, joka tarkoittaa keskimäärin 27 potilasta vuodessa.

Vammautuneista peräti 42 prosenttia on alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria. 40 prosentilla vammat ovat tulleet ilotulitusta katsoessa.

– Vammat syntyvät käytännössä uudenvuoden aaton ilotulituksissa, sillä Suomessa ei Pohjanmaan rannikkoseutua lukuun ottamatta muuhun aikaan vuodesta ole kansalaisten ilotulituksia, kertoi HYKSin silmätautien klinikan ylilääkäri Tero Kivelä torstaina Lännen Medialle.

Ilotulituksissa syntyneet silmätapaturmat ovat usein yhtä vakavia kuin ampuma-aseiden käsittelyssä syntyneet silmävammat.

Ilotulitteista aiheutuneista vammoista 17 prosenttia on vaikeita eli ne vaativat joko leikkauksen ja/tai aiheuttavat pysyvän näköhaitan. Kaikista lasten silmävammoista 9 prosenttia on vaikeita.

– Suomi olisi ilotulitteiden kieltämisessä edelläkävijöiden joukossa, jos kansalaisaloite toteutuisi. Tosin kieltoja ja rajoituksia on muuallakin, sanoo Kivelä.

Norjassa on ollut jo yhdeksän vuoden ajan taivaalle ammuttavien ilotulitteiden kielto. Kieltoja on myös Irlannissa ja Yhdysvalloissa joissakin osavaltioissa.