Uutiset

Lakiesitys toisen asteen koulutuksesta julki torstaina

 

Hallitus antaa esityksensä toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön rakenneuudistuksesta torstaina. Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurun (sd.) johtama sivistyspoliittinen ministerityöryhmä pääsi pitkän väännön jälkeen sopuun lukioita, ammatillisia oppilaitoksia, kansalais- ja kansanopistoja koskevista lakiesityksistä.

Yksi lakiesitys koskee oppilaitosten järjestäjäverkkoa. Koulutuksen järjestäjien pitää hakea uusia järjestämislupia ensi syksynä. Opetusministeriö päättää vuonna 2016, kenelle se järjestämisluvat myöntää ja lait astuvat voimaan 2017.

Koulutuksen järjestäjille asetetaan kriteerit, jotka niiden pitää täyttää, niin että niiden on mahdollisuus saada järjestämisluvat.

Uudistuksen tavoitteena on ollut saada taloudeltaan ja henkilökunnaltaan vahvempia järjestäjiä. Opetusministeriö ei päätä yksittäisten oppilaitosten kohtalosta.

Pienet yhdessä

Käytännössä laki tarkoittaa sitä, että alle 10 000 asukkaan kunnan on vaikeaa saada yksin järjestämislupaa. Mutta se ei välttämättä tarkoita, että kunnan lukio lakkautettaisiin, vaan että naapurikuntien pitää yhdessä muodostaa tarpeeksi vahva järjestäjäverkko.

Pieniä lukioita voi olla myös suurissa kaupungeissa. Silloin kaupunki on tarpeeksi vahva järjestäjä, mutta kuntapäättäjien pohdittavaksi jää, onko varaa pitää kunnan lukioverkko entisellään. Haja-asutusalueilla liikenneyhteydet ovat ongelma. Jos lähioppilaitos lakkautetaan, opiskelijoiden on vaikeaa päästä uuteen kouluun, jos liikenneyhteyksiä ei paranneta.

Toinen lakiesitys koskee rahoitusjärjestelmää. Järjestäjät saavat vähemmän valtionrahaa, mutta todennäköisesti hallitus esittää, että syrjäisiä oppilaitoksia tuetaan rahoituksella.

Neljännes uhattuna

Nykyisin lukioita on reilut 400. Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n erityisasiantuntija Olavi Arra arvioi, että ainakin neljännestä nykyisiä lukioita voi uhata lakkautus.

Ammatillisen koulutuksen puolella on jo vuosia muodostettu yhteenliittymiä, jotka järjestävät koulutusta useiden kuntien alueella.

Kaikkia toimipisteitä ei varmaankaan voida säilyttää.

Kolmannella esityksellä indeksisäästöistä tehdään pysyviä. (LM–HäSa)

Asiasanat