fbpx
Uutiset

Lakimies meni nettiin ja palasi lentäjänä

Iittalalainen Aapo Surakka tuijottaa keskittyneesti läppärin näyttöä.

– Valitaan Cessna, se on helppo lennettävä. Tai ehkä Junkers, jollaisella Hitlerinkin taisi käydä Suomessa. Tosin tämä 30-luvun kone lentää ilman natsitunnusta, koska ohjelman tekijä ei suostunut laittamaan sitä peräsimeen. Poliittinen kannanotto.

Surakka on virtuaalilentäjä. Perusvarusteisiin kuuluvat tietokone ja joy stick. Lähetin, jalkapolkimet ja nettiyhteys ovat lisäluksusta.

– Lennonjohto löytyy netistä. Virtuaalista ilmailua harrastavat antavat toisilleen lähtölupia. Veikkaan, että ilmassa on tälläkin hetkellä 200-300 virtuaalikonetta ympäri maailmaa.

Virtuaalilentämisessä Surakkaa viehättää se, että ohjelmat pyrkivät mahdollisimman lähelle todellisuutta. Pelkkä koneen lähtövalmistelu saattaa kestää yli puoli tuntia.

Ohjelmasta riippuen simuloija voi vaikuttaa lähes kaikkeen mahdolliseen: lento-olosuhteisiin, matkustajalukuun ja polttoaineen määrään. Jos lentämisestä hakee jännitystä, voi matkalle tilata mukaan moottorivian laskeutumisvaiheessa tai satunnaisgeneraattorin valitseman ongelman yllättävällä hetkellä. Sanomattakin selvää, että tarjolla on ohjelmia liike-, sota- ja purjelentokoneille sekä lennokeille.

Surakka kertoo tutustuneensa harrastuksen kautta lukuisin eri paikkoihin.

– Viime loka- ja maaliskuun välisenä aikana kiersin Yhdysvallat Cessnalla. Tein noin 20 laskeutumista. Memphisissä tutustuin Elviksen kotitaloon. Netistä löytyy tutustumiskierros Gracelandissa.

Kentuckysta hän löysi Lexingtonin lentokentän, jolla viime elokuussa tapahtunut onnettomuus vaati lähes 50 ihmisen hengen.

– En minäkään saanut konetta siltä kiitoradalla ilmaan.
Surakka kehuu Microsoftin Flight Simulator – A Century of Flight -ohjelmaa suosikikseen.

– Siinä on yhteensä 24 000 lentokenttää. Pirkkalan kentällä näkyvä sininen rakennus on muuten purettu heinäkuussa 2005.

Surakka ei ole eläkkeelle jäänyt lentäjä. Varatuomari tunnustaa nykyisin titteliä tietokirjailija.

– En ole koskaan itse lentänyt oikeaa konetta. Virtuaalikoneen ohjaaminen tuottaa minulle mielihyvää. (HäSa)

Menot