Uutiset

Lakkautus olisi katastrofi

-Toteutuessaan lakkautus olisi katastrofi ammattimaiselle puhallinmusiikille yleensä ja iso menetys Hämeenlinnan seudun musiikkielämässä.

Näin sanoo Panssarisoittokunnan kapellimestari, musiikkimajuri Pasi-Heikki Mikkola, jolle keskiviikkona julkistettu suunnitelma soittokunnan lakkauttamisesta tuli yhtä suurena yllätyksenä kuin muillekin.

Prikaati vahvistuu, soittokunta ei?

Puolustusvoimat on kaavaillut osana säästöohjelmaansa, että nykyisistä 13 sotilassoittokunnasta jäisi jäljelle viisi ja lisäksi Varusmiessoittokunta. Se siirtyisi Lahdesta Panssariprikaatiin.

-Tuntuu hullulta, että kun Panssariprikaatin asema vahvistuu ja sen toimialue kasvaa entisestään, sillä ei olisi omaa ympäri vuoden toimivaa soittokuntaa, Mikkola sanoo.

Varusmiessoittokunnan siirto olisi lohtu Hämeenlinnan seudulle, mutta se on koossa vain puoli vuotta kerrallaan. Se koostuu nimensä mukaisesti varusmiehistä, jotka astuvat palvelukseen tammikuussa ja palvelevat yhdeksän kuukautta.

-Heillä on kolme kuukautta sotilaskoulutusta ja sen jälkeen he ovat soittokunnassa puoli vuotta. Sitten odotetaan uutta saapumiserää ja homma alkaa alusta.

Panssarisoittokunta hoitaa nykyisin ”omien” esiintymistensä lisäksi myös Varusmiessoittokunnalle kuuluvia esiintymisiä silloin, kun se ei ole koossa.

Odotetaan pölyn laskeutumista

Tarkkoja lukuja lakkautusten seurauksista ei ole kerrottu missään, mutta Mikkola arvioi, että soittokuntien 240 virasta poistuisi 88 eli yli kolmannes.

-Puolustusvoimat on tällä hetkellä koko maan suurin puhallinsoittajien ja lyömäsoittajien työllistäjä, ja lakkautukset heikentävät alan työnsaantimahdollisuuksia merkittävästi.

Mikkolan mukaan Panssarisoittokunnassa ei aiota panna pillejä pussiin tältä istumalta, vaan jatkomahdollisuuksia selvitetään.

-Toimiva ratkaisu voisi sellainen, että Panssarisoittokunta säilyisi ja Varusmiessoittokunta yhdistettäisiin siihen. Tällöin Panssarisoittokunta voisi olla kouluttava yksikkö ja se voisi edelleen hoitaa esiintymisiä muun muassa silloin, kun Varusmiessoittokunta ei ole koossa.

Panssarisoittokunta koostuu ammattimuusikoista, jotka ovat puolustusvoimien virassa. Mikkola kertoo, että puolustusvoimien ylikapellimestari, musiikkieverstiluutnantti Elias Seppälä aikoo vierailla lähiviikkoina kaikissa sotilassoittokunnissa.

-Tämä on puolustusvoimissa iso juttu, joka jäi nyt muun lakkautuskohun varjoon. Mutta katsotaan, mitä tapahtuu kun pöly laskeutuu, Mikkola sanoo. (HäSa)

Mainos