Uutiset

Lakko-oikeus painostaa osapuolet sopimaan asioista

Työnantajien ja heidän tukijoidensa voimin yritetään nyt pehmittää palkansaajia suostumaan lakko-oikeuden rajoittamiseen tai luopumaan siitä kokonaan. Lakko ei muka ole enää tätä päivää, perustelevat lakko-oikeuden hautaussuunnittelijat.

Kuulostaa siltä, että heillä on jo laadittu palkansaajille kaikkea kaunista lupaava hautajaispuhe, jonka sisältö välittömästi lakko-oikeuden seuraksi kuopattaisiin.

Mitä todella tapahtuisi, jos palkansaajien perusoikeuksiin kirjattua lakko-oikeutta rajattaisiin tai se poistettaisiin kokonaan? Lakko-oikeus painostaa osapuolet sopimaan.

Kun kyseistä painostuskeinoa ei enää olisi, niin ei välttämättä tarvitsisi sopia mistään. Työnantaja vahvempana osapuolena vain sanelisi työ- ja palkkaehdot, joihin palkansaajien ja heidän ammattiliittojensa olisi tyydyttävä.

Lakko-oikeuden poiston jälkeen ei ammattiyhdistysliikkeellä olisi enää tukenaan painostuskeinoa, jonka turvin se voisi edes vaatia palkansaajien työehtojen säilymistä, parantamisesta puhumattakaan.

Siinä tilanteessa lakon käyttö olisi melkoinen riski, joskin se on sitä nytkin, mutta silloin lakko olisi aina laiton. Siitä paukahtaisi villien lakkojen tapaan sakot ja arvattavasti nykyistä rajummat. Lakosta saattaisi seurata sakkoa vielä kovempi tuomio. Lakko-oikeus on palkansaajille edelleen puolustamisen arvoinen asia.

Ehkä ei kaikille palkansaajillekaan ole lakko-oikeuden merkitys täysin tietoistunut. Siihen lienee vaikuttanut myös työnantajajärjestön ruokkima julkisuuspeli, jossa palkansaajat ovat liittojensa kanssa jääneet toiseksi.

Palkansaajapuolen ystävät ovat median puolella vähissä. Tästä tuorein esimerkki on satamalakko, josta syy sysättiin ahtaajien ja heidän liittonsa AKT:n niskaan, vaikka lakkoon johtaneessa riidassa on aina kaksi osapuolta.

Joka suunnalla nähdään työmarkkinoiden pelisääntöjen uudistamisen tarvetta. Mitä uudistamisella sitten kukin osapuoli tavoittelee? Se jää nähtäväksi.

Tästä johtuen palkansaajien olisi syytä pysyä hereillä. Nykyiset työ- ja palkkaehdot eivät ole itsestään selvyyksiä. On jo sanottu, etteivät nekään ole enää tätä päivää.

Pentti Välimaa

Pori

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic