fbpx
Uutiset

Lammi tervehdyttää pikkukonsteilla

Lammin kunnanhallitus joutuu miettimään keinoja kunnan talouden tasapainottamiseen saman tien, kun hallitus hyväksyi viime vuoden alijäämäisen tilinpäätöksen. Lammin talousjohtaja Ake Sandelius sanoo, että kunnan on jatkettava talouden tervehdyttämistoimia:

– Tilinpäätös oli heikko, muttei niin heikko kuin pelättiin. Talouden tasapainottamiseen ei ole taikakonsteja. Kaikki konstit on jo keksitty. Menoja pitää vähentää ja tuloja lisätä.

Helppoja yksittäisiä keinoja tasapainottamiseen ei siis ole, vaan keinot koostuvat monista pienistä erillisistä toimista.

Viime vuonna nettokäyttömenot kasvoivat maltillisesti 3,6 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Vuonna 2003 vastaava kasvu oli selvästi suurempaa, 7,4 prosenttia.

Viime vuoden toimintamenojen kasvusta suunnilleen puolet, noin 352 000 euroa johtui terveydenhuollon maksuosuuksien kasvusta. Vanhustyön osuus kasvusta oli noin 164 000 euroa, joten kasvu pysyi talousarvion puitteissa.

Lammi turvautui omaisuuden myyntiin ja veroprosentin korottamiseen, kun se pyrki katkaisemaan alijäämäisyyden kierteen. Lähinnä tonttien myynnista kertyi 220 000 euron nettotulot.

Menot