Uutiset

Lammin lääkärikurjuus korjaantuu toukokuun lopulla

Lammin terveysaseman potilaat eivät viime aikoina ole voineet luottaa annettuihin lääkärin vastaanottoaikoihin. Ostopalvelulääkäri joko on tullut tai ei ole tullut silloin kun pitäisi.

-Toiminta on ollut ala-arvoista, sanoo Hämeenlinnan terveyskeskuksen avoterveydenhuollon ylilääkäri Virpi Kröger.

Ostolääkärit Lammin terveysasemalle välittävän tamperelaisen Pihlajalinnan toimitusjohtaja Mikko Wiren myöntää ongelman, mutta lupaa tilanteen korjaantuvan 23.5.

-Palvelukseemme tuli lääkäripariskunta, joka aloitti Lammilla, mutta kahdessa viikossa syntyi niin hirvittäviä ristiriitoja, että he irtisanoutuivat. Viisi vuotta kahdestaan pienellä terveysasemalla kilpailijamme palveluksessa toiminut pariskunta ei sopeutunut lammilaiseen kulttuuriin eikä yhtiömme kulttuuriin. He olivat hyvin tarkkoja siitä mitä tekivät ja mitä eivät tee, hän selittää.


1200 asukasta allekirjoitti vetoomuksen

Tilanne on saanut terveysasemaa käyttävät Lammin, Tuuloksen ja Hauhon asukkaat niin huolestuneiksi, että 1200 henkilöä on allekirjoittanut vetoomuksen terveysaseman palvelujen kohentamiseksi.

Kirjelmässä valitetaan muun muassa sitä, ettei terveysaseman aulassa ole ketään vastaanottamassa ja opastamassa potilaita. Myös akuutin hoidon lopettaminen vuodeosastolla huolettaa. Kirjelmän mukaan se hankaloittaa erityisesti iäkkäiden mahdollisuuksia käydä omaistensa luona, kun matka Kanta-Hämeenlinnaan voi olla seitsemänkymmentäkin kilometriä.

Kirjelmän allekirjoittajat haluavat, että Lammin terveysasemalla säilyvät kaikki ne palvelut, jotka siellä oli ennen kuntaliitosta Hämeenlinnaan.

Kirjelmän puuhamies Taito Koskue sanoo, että kysymys ei ole kannanotosta mihinkään erityiseen jo tehtyyn päätökseen. Tarkoitus on ilmaista terveysaseman käyttäjien tahto tulevia päätöksiä ajatellen.


Varamiehiä ei ole

Ylilääkäri Virpi Kröger sanoo, että Lammin lääkäripula pidentää odotusaikoja vastaanotolle, mutta muut lääkärit pyrkivät ottamaan kaikki potilaat vastaan kiireellisyysjärjestyksessä.

-Varamiesjärjestelmää meillä ei ole Lammilla eikä muuallakaan, sillä siihen ei ole resursseja. Meillä on normaalisti Lammilla kaksi vuokralääkäriä ja kaksi omaa lääkäriä. Ongelmia on ollut tämän kevään aikana, aikaisemmin vuokralääkäriyhtiö toimi paremmin, hän sanoo.

Pihlajalinnan johtaja Wiren kertoo, ettei yhtiöllä ole ns. keikkalääkäreitä, vaan työvoimaa vuokrataan pidemmiksi jaksoiksi. Irtisanoutunut lääkäripariskunta oli luvannut olla Lammilla loppukesään, eikä korvaavia lääkäreitä ole saatu heidän lähdettyään yhtäkkiä. Pihlajalinnan lääkäreitä on Lammilla nyt yksi kokoaikaisesti ja yksi 1-2 päivänä viikossa, kunnes sinne saadaan kokoaikainen uusi lääkäri loppukuussa

Terveyskeskuksissa ollaan varsin yleisesti osittain ostolääkäreiden varassa. Hämeenlinnan terveyskeskuksen tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari sanoo, että vain harvat nuoret lääkärit haluavat luoda pitkän uran terveyskeskuksissa. Lyhyet työsuhteet ovat yleistyneet kovasti. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020