fbpx
Uutiset

Lammin maisema miellyttää yhä pohjalaissilmiä

Vastavalmistunut yo-merkonomi Helena Rinta-Säntti meni Teuvalla kunnantoimistoon teettämään kopioita todistuksistaan.

Siellä kerrottiin, että kunnalla olisi toimistovirkailijan paikka auki.

-Kyselin, mitä sellainen tekee. En ollut yhtään seurannut kunnalliselämää. Siellä olin kuitenkin pari vuotta töissä. Sitten muutin mieheni Paulin kanssa Tampereelle ja aloitin taas opiskelut.

Aviomies kävi muutamaa vuotta myöhemmin työtehtävissä Lammilla. Asiakas kertoi hänelle, että siellä olisi kunnansihteerin paikka auki.

-Paulin pohjalaissilmin Lammin maisema näytti mukavan vehmaalta ja itsekin sen huomasin, kun kävin hakupapereita viemässä.

Vuosi oli 1974. Ensi keskiviikkona hallintopäällikkö Helena Hirviniemi on viimeisen päivän töissä ennen lomaansa ja vuodenvaihteessa alkavaa eläkettään.

-Kyllä se vähän hämmensi, kun eläkepäätöksen mukana tuli työeläkekortti. Päätöstä olin jo ehtinyt odottaa, mutta kortti jotenkin konkretisoi sen, että ikää on kertynyt.


Viime vuodet täysillä

Helena Hirviniemellä oli Lammilla virka kuntaliitokseen saakka, vaikka hän siinä vaiheessa toimikin Tuuloksen vs. kunnanjohtajana. Aikaisemmin hän oli myös käynyt johtamassa Padasjokea viransijaisena.

-Minusta on hienoa, että sain Hämeenlinnassa nähdä, kuinka kuntaliitos käytännössä lähti toteutumaan. Kuinka esimerkiksi kuntien erilaisista hallintokulttuureista tehtiin yhteinen tapa toimia.

-Arvostan sitä, että sain tehdä täällä juuri sitä, mitä parhaiten osaan. Uran kolme viimeistä vuotta ei ole ollut jäähdyttelyä, vaan töitä on tehty täysillä.


Lammin kävi hyvin

Hämeenlinnan ja pienten kuntien liitos on yhä Helena Hirviniemen mielestä oikea päätös.

-Talous sen saneli, samoin jo virinnyt hyvä kuntayhteistyö sekä se, että pystytään takaamaan samantasoiset palvelut kaikille asukkaille myös tulevaisuudessa.

Hän myös laskee, että Lammille kävi hyvin liitoksessa.

-Yhdistymisavustuksesta sovittiin rahoitettavaksi liitoskuntien investointeja. Hämeenlinna on sijoittanut enemmänkin kuin tuon avustuksen verran. Pelkästään Lammin investoinnit – liikuntakeskuksen loppuunsaattaminen ja varhaiskasvatuskeskus – ovat yli seitsemän miljoonaa.

Helena Hirviniemi arvioi, ettei itsenäisellä Lammin kunnalla olisi ollut siihen varaa nostamatta reilusti veroprosenttia ja velkaantumatta pahasti.


Lyhyt aika sopeutua

Lammilaisille kuntaliitos ei ollut helppo. Valtuusto äänesti siitä kolme kertaa.

-Vaikka Hämeenlinnan seudulla tehtiin pitkään kuntayhteistyötä, liitosta Lammilla ei mietitty.

-Lammi lähti siihen lopulta viimeisenä ja sopeutumisaika jäi lyhyeksi.

Aina ei taatusti ollut helppoa olla kuntaliitoksen kannattaja Lammin hallinnossa.

-Ystäväni Maija Paavilainen lohdutti onneksi, ettei itseään voi syyttää siitä, että näkee kauas.


Uusi koti Lammilta

Virkauran oheen Helena Hirviniemelle kertyi luottamustehtäviä muun muassa sairaanhoitopiirin hallituksen ja kirkkovaltuuston puheenjohtajana sekä kokoomuksen Hämeen piirin puheenjohtajana ja sitä kautta myös puoluehallituksen jäsenenä.

-Luottamustoimet ovat antaneet pientä kuntaa laajempaa perspektiiviä asioihin. Niitä hoitaessa olen myös tutustunut lukuisiin ihmisiin. Siksi oli myös helppo tulla Hämeenlinnaan töihin, kun valmiiksi tunsi paljon ihmisiä.

Vaikka eläkepäivät alkavat, allakassa on mukavasti merkintöjä.

-Joulukuun 2. päivänä ilmestyy taas Lammin kotiseutulehti. Sen päätoimittajana toimin yhä, mutta muut luottamustoimet olen Zonta-työtä lukuun ottamatta pyrkinyt jättämään.

Hirviniemet luopuivat taannoin omakotitalostaan. Koti-irtaimisto on tällä hetkellä autotallissa odottamassa uuden rivitaloasunnon valmistumista – Lammille tietenkin. (HäSa)

Menot