fbpx
Uutiset

"Lammion jalanjäljillä oleva hallitus on luonut taitamattomuuttaan konfliktin, jota se ei osaa ratkaista"

Eero Heinäluoma sanoi sdp:n kannattavan keskustan Antti Kaikkosen esitystä kansallisesta työkokouksesta työllisyysasteen nostamiseksi.
Sdp:n kansanedustaja Eero Heinäluoma esitti hallitukselle epäluottamusta eduskunnassa tiistaina, kun keskusteltiin hallituksen työllisyystiedonannosta.

– Hallitus on taitamattomalla toiminnallaan luonut työmarkkinoille konfliktitilanteen, jota se ei osaa ratkaista, kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) perusteli hallitukselle esittämäänsä epäluottamusta.

Eduskunta keskusteli tiistaina hallituksen työllisyystiedonannosta ja irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä.

– Nyt hallitus pyrkii vetämään eduskunnan osapuoleksi kiistaan, jossa eduskunta ei ole osapuoli. Hallitus hakee jonkinlaista etukäteishyväksyntään lakiesitykselle, jota ei ole vielä olemassa. Tällä poliittisella teatterilla hallitus vahingoittaa paitsi omaa uskottavuuttaan, myös eduskunnan arvovaltaa, Heinäluoma arvosteli.

Heinäluoman mukaan hallitus on kylvänyt työmarkkinoille riidan siemenen, josta on kasvamassa todellinen uhka sekä palkansaajien oikeuksille että vakaalle talouden toimintaympäristölle.

Hallituksen uudella irtisanomislinjauksella ei ole hänen mukaan mitään tekemistä työllisyyden parantamisen kanssa.

– Siitä kärsivät ne 300 000 pienten yritysten työntekijää, jotka joutuvat uuteen epävarmuuteen jopa vuosiksi. Hallituksen omat selvitykset kertovat, että irtisanomissuojan heikennyksellä ei ole työllisyysvaikutuksia

Sipilän hallitus onkin Heinäluoman mukaan pahasti väärillä raiteilla.

– Kun hallituksen pitäisi koota kansakuntaa ja edistää yhteistyötä, tämä hallitus jakaa kansakuntaa ja synnyttää vastakohtaisuuksia.

Heinäluoma totesi, että kaikki johtamiskirjallisuus kävi enemmän tai vähemmän tarpeettomaksi sen jälkeen, kun Väinö Linna kirjoitti romaaninsa Tuntematon sotilas.

– Kaikki hakevat esikuvakseen vänrikki Koskelaa, eleettömällä esimerkillä johtajaa. Mutta kovin moni sortuu luutnantti Lammion seuraajaksi: tärkeilemään ja komentelemaan. Sipilän hallitus on nyt luutnantti Lammion jalanjäljillä.

Hallituksen tiedonannolla ei voi Heinäluoman mukaan kieltää oikeutta olla eri mieltä hallituksen toiminnasta. Tiedonannolla ei ole juridista merkitystä kuten valtiosääntöoppinut oikeustieteen professori Pauli Rautiainen Itä-Suomen yliopistosta äskettäin sanoi.

– Eduskunnasta ei tule osapuolta tässä riidassa sillä, että hallitus kertoo onnettomista suunnitelmistaan eduskunnalle.

Heinäluoman mukaan vaihtoehtoja Sipilän hallituksen luutnantti Lammion linjauksille on:

Puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) on esittänyt, että annetaan pienyrittäjälle tukea ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen, alennetaan pienten yritysten arvonlisäveroa ja annetaan pienyrityksille neuvontatukea irtisanomistapauksissa.

Heinäluoma ilmoitti sdp:n kannattavan myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkonen esitystä kansallisesta työkokouksesta, jossa olisi mahdollisuuus hakea keskustellen yhteistä näkemystä siitä, miten maamme työllisyys nostetaan 75 prosenttiin.

“Ristiriidassa perustuslain kanssa”

Perussuomalaiset pitävät käsittämättömänä, että hallitus yrittää runtata läpi lain, joka mitä ilmeisimmin on ristiriidassa perustuslain yhdenvertaisen kohtelun vaatimuksen kanssa.

– Työministeri Lindström on itsekin tätä julkisuudessa epäillyt. Silti asiaa viedään eteenpäin ja provosoidaan tilannetta aina vain pahemmaksi, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri (ps.) ihmetteli.

Meren mukaan perussuomalaiset ymmärtävät hyvin pienen yrittäjän arkea, mutta irtisanominen mielivaltaisesti pärstäkertoimen mukaan ei ole ratkaisu. – Pienille yrityksille tulee antaa oikeudellista ja taloudellista apua, jos ongelmia kohdataan henkilöstön kanssa, Meri ehdotti.

Vihreiden Heli Järvisen mukaan keinotekoinen raja irtisanomisen helpottamiseen alle kymmenen hengen yrityksissä ei ratkaise työelämän haasteita eikä työntekijöitä saa asettaa eriarvoiseen asemaan irtisanomissuojan osalta.

– Olemme valmiita selkeyttämään irtisanomisen pelisääntöjä vahvistaaksemme niin työntekijän kuin yrittäjänkin oikeusturvaa, Järvinen sanoi.

Vihreät kannustaisi yrittäjiä palkkaamaan ensimmäisen ja toisen työntekijän maksamalla osan työllistymisen sivukuluista.

Puolue on valmis myös lisäämään paikallista sopimista työehtosopimusta perälautana käyttäen.

– Olemme ehdottaneet järjestäytymättömien yritysten mukaan saamiseksi ulkopuolista sovittelijapalvelua, mitä pidetään harkinnanarvoisena sekä työntekijä- että yrittäjäpuolella.

Järvinen muistutti, että jopa miljoonalla suomalaisella on vanhentunut tai puutteellinen koulutus.

– On selvää, että tämän porukan asemaa ei paranneta irtisanomislailla eikä hallituksen lupaamalla aktiivimalli kakkosella, joka uhkaa vastuuttaa työllistymissuunnitelman teon työttömälle itselleen.

“Hallitukselta tuplapetos”

Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen ennakoi, että hallituksen kaavailusta heikentää irtisanomissuojaa kärsivät erityisesti naiset.

Hän muistutti, että Sipilän hallitus on heikentänyt palkansaajien ja työttömien asemaa jatkuvasti.

– Kaiken huipuksi hallitus vielä petti lupauksensa, jossa se sitoutui luopumaan työttömyysturvan lisäleikkauksista ja valmistelemaan työlainsäädännön uudistukset kolmikantaisesti.

– Hallitus on syyllistynyt jopa tuplapetokseen. Ensin tulivat aktiivimalliksi naamioidut leikkaukset työttömille ja nyt yksittäisen etujärjestön lobbaama irtisanomislaki, Hänninen sanoi.

Hän esitti, että irtisanomislain sijasta ensimmäisen työntekijän palkkaamista yrityksissä voitaisiin tukea vasemmiston esittämällä automaattisella palkkatuella.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoi, että tässä vaiheessa, kun eduskunnalle ei ole vielä annettu esitystä, on mahdotonta ottaa lopullista kantaa irtisanomislakiin.

– Eduskuntaryhmä pitää erittäin tärkeänä, että tulevaisuudessa tehdään lainsäädäntömuutoksia työllisyyden parantamiseksi erityisesti paikallista sopimista lisäämällä ja työllistämisen kynnystä madaltamalla mikro- ja pienyrityksissä, Östman sanoi.

Menot