fbpx
Uutiset

Lämpöisyys on pääasia, mutta niin on hattukin

Kiharat saivat torstaina kyytiä, kun Koulutuskeskus Tavastian modistiopiskelijat avasivat ovet kaikelle kansalle. Tapahtuma otti ennakkoa Pyhän Katarinan päivästä, jota vietetään tänään. Aleksandrian Katariina on modistien suojelupyhimys.

Esillä olleet noin 50 yksilöllistä päähinettä pääsivät moneen päähän ja päivän päätteeksi mahdollisesti uudelle hattuhyllylle.

– Nämä ovat aivan upeita ja muutamaa tekisi mieli. Minulla on semmoinen sininen turkki, mutta näistä ei oikein löydy siihen sopivaa sävyä, pohtii Raita Hauhtonen.

Nykyiset ja tulevat modistit saavat olla Hauhtosen kehuista ylpeitä, sillä hän on itse entinen hatuntekijä, hattumyyjä ja hattukurssien pitäjä.

– Minulla on kotona vieläkin seitsemän päätukkia, nauraa Hauhtonen.

Kisällintutkintoa suorittavalle Laura Kapaselle yksi syksyn häkellyttävimmistä hetkistä oli pistäytyminen Helsingin Stockmannin hattuosastolle.

– Siellä oli lasivitriinissä meidän suunnittelemia ja tekemiä malleja!

Kapanen tiesi etsiä tavaratalosta oman käden aikaansaannoksia, sillä liike oli innostunut kolmen nuoren hatuista ja tilannut noin seitsemää eri mallia myyntiin, yhteensä 70 kappaletta. Yllätys hänelle oli se vitriini.

– Kyllähän tämä on taidetta, kuittaa Kapasen kollega Marjukka Hakanen.

Mahdoton ei kuulu modistin sanastoon

Kyllikki Kivinen tilaa Kapaselta ajan vielä toistaiseksi ajatuksen tasolla olevan hatun suunnittelua varten.

– Olen käyttänyt paljon baskeria, koska se on niin helppo. Mutta mies sanoo välillä, että eikö maailmassa ole enää muita lakkeja kuin baskeri, joten pitää ehkä vaihtaa mallia, Kivinen naureskelee.

Modisti Hakanen sanoo, että ideoita heittelemällä ja asiakasta kuuntelemalla sopiva hattu on syntynyt aina.

– Jos asiakas ei oikein osaa sanoa, niin me avitamme. Aivan mahdottomia toiveita ei ole tullut vastaan, kaikista on selvitty.

Pikasilmäys modistien koulutustiloissa pyöriviin ihmisiin kielii siitä, ettei hattutaide ole vielä täysin levinnyt yli kaikkien sukupolvien. Kiinnostuneiden keskiarvoikä asettuu keski-iän yläpuolelle.

– Pääasia, että pitävät päänsä lämpimänä. Jos nuoret pitävät nyt villapipoa, niin joskus he ehkä vetävät päähän muutakin, sanoo Kapanen ja löytää hyviä esimerkkejä muusikoista.

Hauhtonen on pannut merkille nuorten myönteisemmän suhtautumisen päähineisiin muun muassa Helsingin katukuvassa.

– Nuorilla näkee fantasiamalleja, aika paljon huovutettujakin hattuja. Toivottavasti käyttö lisääntyy kaikissa ikäryhmissä, sillä onhan pukeutuminen aina kauniimpaa, kun on hattu. (HäSa)

Katolisen kirkon Pyhä Katariina

Pyhä Katariina oli kristitty neitsyt Aleksandriasta. Hänet mestattiin vuonna 307 keisari Maxentiuksen vainoissa. Enkeli kuljetti Katariinan maitoa vuotavan ruumiin Siinain vuorelle.

Katariinan muistopäivän vietto tuli Euroopassa tunnetuksi ristiretkien aikaan. Filosofit, papit, opettajat ja tiedemiehet ovat palvoneet häntä suojelijanaan, samoin neidot ja tytöt.

Katariinasta tuli myös kehrääjien, köydenpunojain, purjehtijain ja laivamiesten sekä vaunuseppien suojelija. Kansanperinteessä Katariina oli lampaiden suojelija. Päivä 25.11. oli vuoden tärkein lampaiden keritsemispäivä.

Modisti Laura Kapasen Pyhä Katariina

– Pyhän Katariinan päivää on vietetty erityisesti Englannissa ja Ranskassa, missä sillä on pitkä perinne. Päivä liittyy jollain tavoin vanha piika-asiaan. Maaginen ikä on 25 vuotta.

– Päivän kunniaksi modistit tekevät hassuja hattuja keltaisesta ja vihreästä. Silloin järjestetään kulkueita ja lähetelleen toisille postikortteja.

– Se on sellainen irti-otto arkityöstä. Modistithan tekevät aika yksinäistä työtä. Suomessa ei taida olla sellaista liikettä, jossa olisi monta modistia samassa putiikissa.

– Ehkä vanha piika-asia viittaa leikkimielisesti myös tähän yksinäisyyteen. Itse muuten lähentelen 25 vuoden ikään kuukauden päästä…

Menot