Uutiset

Langaton verkko syytä suojata, ellei tahdo tunkeilijoita

Naapurin langattoman tietoverkon käyttäminen ilman lupaa on tätä nykyä täysin sallittua, joten oman verkon suojaaminen on tärkeää.

Mikäli langatonta verkkoaan ei ole suojannut, kuka tahansa voi kytkeytyä siihen esimerkiksi kannettavalla tietokoneella tai älypuhelimella.

Harmittomimmillaan kutsumaton vieras hidastaa verkon toimintaa. Jos siipeilijä käyttää naapurin verkkoa vaikkapa suurten videotiedostojen lataamiseen, naapurin nettisurffailu voi käydä kankeaksi.

Myös nolot tilanteet ovat mahdollisia, kun toisen verkkoon kytkeytyvä voi helposti nähdä, millä sivuilla verkon omistaja surffailee ja mitä hän siellä tekee.

Suojaamattomissa verkoissa voi myös olla helppoa päästä käsiksi verkon omistajan tietokoneeseen ja esimerkiksi jaettuihin tiedostoihin.

Suurempi riski liittyy siihen, että tuntematon käyttäjä liittyisi toisen ihmisen verkkoon ja tekisi netissä rikoksia. Tunkeilija voisi vaikkapa ladata laitonta materiaalia, lähettää uhkauksia tai kirjoittaa herjakirjoituksia.

Silloin jäljet johtaisivat suojaamattoman verkon omistajaan, eikä omaa syyttömyyttään olisi välttämättä helppoa todistaa.


Vastuu verkosta


on nyt omistajalla

Suojaamattoman verkon käyttäminen tuli luvalliseksi rikoslain muututtua maaliskuun puolivälissä.

Käytännössä oli hyvin vaikeaa valvoa luvatonta käyttöä, ja lisäksi ihmiset saattoivat syyllistyä rikokseen tietämättään. Monet tietokoneet ottivat yhteyden lähimpään avoimeen verkkoon automaattisesti.

Lakimuutosta perusteltiin myös sillä, ettei verkkoyhteyden käyttäjä voinut mitenkään tietää, oliko verkon omistaja tarkoittanut verkon vapaasti käytettäväksi vai ei.

Uusi laki lähtee siitä, että jos langattoman verkon omistaa, sen suojaamisesta on vastuussa itse.

Viestintäviraston alainen tietoturvaviranomainen Cert.fi suosittelee verkon suojaamista, sillä äskettäin on julkaistu entistä helppokäyttöisempiä työkaluja verkkoyhteyksien kaappaamiseen. Suojatussa verkossa yhteyksien kaappaaminen ei onnistu.


Ohjeet salaamiseen


operaattorin sivuilta

Verkon suojaaminen on verrattain helppoa. Verkkoyhteyttä käyttäville koneille ja modeemeille tai tukiasemille syötetään yhteinen salasana, jota ilman ei pääse verkkoon.

Tällä hetkellä noin puolessa myytävistä tukiasemista on tehdasasetuksena suojaamaton langaton verkko.

Täsmällisiä ohjeita oman verkon salaamiseen kannattaa etsiä oman internet-operaattorin nettisivuilta tietoturvaosion alta. Useimmilla operaattoreilla on hyvät, tarkat ja ilmaiset ohjeet suojauksen tekemiseen. (HäSa)