fbpx
Uutiset

Lännen Median tiedot: Keskustan eduskuntaryhmän enemmistö haluaisi hallitukseen

Sdp:n ja keskustan punamulta-hallitus, jossa olisivat mukana myös vasemmistoliitto, vihreät ja rkp nousi tiistai-iltana todennäköiseksi. Keskusta vastaa Rinteelle keskiviikkona aamulla, avaako puolue hallitusoven. Lännen Median tietojen mukaan tiistaina pidetyssä keskustan ryhmäkokouksessa lähes kaikki paikalla olleet käyttivät puheenvuoron. Näiden puheenvuorojen perusteella on näyttöä siitä, että enemmistö ryhmästä olisi valmis hallitukseen.
Hallitustunnustelija Antti Rinne kertoi tiistaina illansuussa medialle, että hän odottaa keskustalta viestiä, onko puolue valmis neuvotteluihin. Kuva: Joel Maisalmi
Hallitustunnustelija Antti Rinne kertoi tiistaina illansuussa medialle, että hän odottaa keskustalta viestiä, onko puolue valmis neuvotteluihin. Kuva: Joel Maisalmi

Hallitustunnusteluihin tuli uusi käänne tiistai-iltana. Keskustan hallitusneuvotteluryhmä tiedotti kokouksensa päätteeksi, että puolue vastaa keskiviikkona, onko se valmis avaamaan hallitusoven, jos kutsu käy. Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) vetosi tiistaina illansuussa voimakkaasti keskustaan.

– Hallitustunnustelija on käynyt kahdenväliset neuvottelut kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa. Keskustelut ovat osin venyneet, eikä selvää ratkaisua neuvottelujen pohjalta näytä syntyneen. Vaikuttaa siltä, että hallituksen muodostaminen vaalivoittajien varaan on vaikeaa, puolueen lähettämässä tiedotteessa todetaan.

Aiemmin keskusta oli katsonut, että hallitusvaihtoehdot olisi tunnusteltava ensisijaisesti vaalivoittajien kesken. Keskusta koki eduskuntavaaleissa historiallisen suuren rökäletappion.

Ennen keskiviikkoaamun vastaustaan keskusta kyselee puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenten kannan asiaan.

Lännen Median tavoittama keskustan ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen viestitti, että eduskuntaryhmä ei ratkaise asiaa, vaan kenttäväki.

– Nyt kysytään asiaa noin 200 keskusta-aktiivilta, hän totesi.

Illalla alkoikin soitto- ja sähköpostiviestien kuumeinen kierros. Kenttäväen tuntemukset pitää saada kokoon keskiviikkoaamuksi.

Lännen Median tietojen mukaan iltapäivällä pidetyssä keskustan ryhmäkokouksessa lähes kaikki paikalla olleet käyttivät puheenvuoron.

Näiden puheenvuorojen perusteella on näyttöä siitä, että enemmistö ryhmästä olisi valmis hallitukseen.

Rinteen johdolla on Lännen Median tietojen mukaan kaavailtu 18 ministerin hallitusta. Alustava jako olisi, että sdp saa seitsemän, keskusta viisi, vihreät kolme, vasemmistoliitto kaksi ja rkp yhden ministerin paikan.

Rinne aikookertoa hallitusneuvotteluihin valitsemansa puolueet eduskuntaryhmille keskiviikkona kello 11.30. Tiedotustilaisuus on kutsuttu koolle eduskuntaan keskiviikkona kello 11.40.

Hallitusneuvotteluihin kutsutut puolueet aloittavat urakkansa keskiviikkona iltapäivällä taloudellisella ja sosiaalisella tilannekatsauksella. Käytännön neuvotteluohjeistus tapahtuu torstaiaamuna, ja torstaina iltapäivällä alkavat neuvottelut

Rinne neuvotteli pitkään kokoomuksen kanssa, mutta kokoomuksen ja sdp:n talous-, työllisyys- ja veropolitiikkaa on vaikea sovittaa yhteen. Talouskeskusteluja puolueiden välillä kuvattiin hankaliksi ja eroja suuriksi.

Sdp rahoittaisi vaalilupauksiaan veroja kiristämällä ja lainanottoa lisäämällä. Kokoomus ajaa tuloverojen alennuksia kaikille palkansaajille ja eläkeläisille ja vastustaa omistamisen ja yrittämisen verotuksen kiristämistä. Kokoomukselle on myös tärkeää, että julkisen talouden alijäämä ei kasva.

Kokoomuksella ja sdp:llä on isoja linjaeroja työllisyyden hoidossa, vaikka molemmat tavoittelevat 75 prosentin työllisyysastetta.

Olli Rehn aloittaa

Hallitusneuvottelut käynnistyvät Säätytalossa keskiviikkona 8. toukokuuta.

Talouden tilannekuvasta alustavat Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ja valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki. Sosiaalisen tilannekuvan esittelee yksikönpäällikkö Anne Lounamaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja ekologisen tilannekuvan Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen.

Menot