Kolumnit Uutiset

Lannoitetta draamasta

Vieläkö joku muistaa West Wingin? Vuosituhannen vaihteen draamasarjassa Martin Sheen näytteli Yhdysvaltain presidenttiä. 

Sheenin Jed Bartlet oli inhimillisen erehtyväinen mutta oikeamielinen johtaja, kuin paranneltu versio Bill Clintonista, jonka presidenttikauden lopussa sarja käynnistyi. 

Tämän hetken suosituin Washington-draama House of Cards on toista maata. Netflixistä löytyvän sarjan ensimmäinen tuotantokausi ilmestyi helmikuussa 2013. Vuoden 2008 talouskriisi oli horjuttanut koko globaalin maailmanjärjestyksen perustuksia,

Obaman presidenttiyteen kohdistetut odotukset osoittautuneet yltiöoptimistiksi ja koko Washingtonin poliittinen koneisto liki halvaantuneessa tilassa. 

House of Cardsin henki on sen mukainen: läpeensä kyyninen.

Olen katsonut sarjaa alusta alkaen. Välillä olen ihmetellyt miksi. House of Cards on toki huolellisesti suunniteltua amerikkalaista viihdettä. Erinomaiset päätähdet, presidentiksi juoniva Kevin Spacey ja hänen vähintään yhtä juonikas vaimonsa Robin Wright, nostavat sen tusinatason yläpuolelle. Silti en osaa olla miettimättä, mikä on House of Cardsin moraali ja mitä se haluaa maailmasta sanoa. 

Vielä enemmän olen ihmetellyt amerikkalaisten poliitikkojen intoa julistautua sarjan faneiksi. Jopa Barack Obama tunnustautui vuonna 2014 House of Cardsin ihailijaksi. Kuitenkin Underwoodin fiktiivinen presidenttipari on keplotellut itsensä Valkoiseen taloon hankkiutumalla eroon poliittisista vastustajistaan tarvittaessa jopa murhaamalla. 

Tuntuu erikoiselta, että humaani Obama halusi kertoa samastuvansa tällaisiin henkilöhahmoihin.

House of Cardsin toistaiseksi viimeisellä tuotantokaudella käydään vuoden 2016 presidentinvaalikamppailua. Claire Underwood on miehensä varapresidenttiehdokkaana, mikä toki ensin tuntui melko epäuskottavalta. Tammikuussa 2017, Donald

Trumpin valmistautuessa vannomaan virkavalaansa, tiedämme kuitenkin, että totuus todella oli tarua ihmeellisempää – tällaista näytelmää ja tällaista lopputulosta kukaan ei olisi osannut käsikirjoittaa.

Mutta peilaako fiktio todellisuutta vai onko sillä valtaa jopa muokata sitä? Karmivalla tavalla koko House of Cards nimittäin on kuin Trumpin nousulle maaperää pohjustanutta lannoitetta. Poliitikot ovat siinä umpimätiä pelureita. Washington kaaoksessa. Eliitti vieraantunut kansasta. Tällaista sarjaa miljoonat amerikkalaiset ovat seuranneet edelliset neljä vuotta, eikä se ole voinut ainakaan vahvistaa heidän uskoaan politiikkaan ja poliitikkoihin. 

Tuntuu siltä kuin tekijätkin olisivat tulleet katumapäälle. House of Cardsin luoja Beau Willimon on irtisanoutunut käsikirjoitustiimistä ja käynnistelee Trumpia vastustavaa ruohonjuuritason kansalaisaktivismia. Vahinko on kuitenkin jo tapahtunut. Kukaan ei usko enää mihinkään, ja voiton korjasi kaikesta valehteleva luonnehäiriöinen miljardööri. 

Juha Itkonen
kulttuuri@hameensanomat.fi
Kirjoittaja on kirjailija, Helsinki.
 

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic