Uutiset

Länsirannikko pysyy Suomen tuulivoimakeskittymänä – Pikkukaupungin johtaja: "Ilman muuta merkittävä lisätulon lähde"

Ainoana kuntana yli 200 megawatin (MW) tuotantokapasiteettiin yltää Kalajoki. Lähes samalla tasolla on Raahe. Närpiöön asennettiin viime vuonna yli 80 megawattia tuulivoimakapasiteettia.
Suomessa tuotettiin viime vuonna noin 6 000 gigawattituntia tuulivoimasähköä. Kuva: Nina Susi
Suomessa tuotettiin viime vuonna noin 6 000 gigawattituntia tuulivoimasähköä. Kuva: Nina Susi

Tuulivoima keskittyy Suomessa yhä selkeästi länsirannikolle ja erityisesti sen pohjoisosaan.

Maan ylivoimaisesti merkittävimpänä tuulivoimamaakuntana pysyi viime vuonna Pohjois-Pohjanmaa, jossa sijaitsee noin 40 prosenttia tuulivoimakapasiteetista.

Tilanne ei ole muuttunut, sillä maakunnan ero muihin on ollut suuri jo aiemmin.

Pohjanmaalle on asennettu 13 prosenttia, Lappiin 12, Satakuntaan 11 ja Etelä-Pohjanmaalle kymmenen prosenttia Suomen tuulivoimakapasiteetista.

Tilanne selviää Suomen Tuulivoimayhdistyksen tilastoista.

Kaksi kuntaa erottuu selvästi muista

Ainoana kuntana yli 200 megawatin (MW) tuotantokapasiteettiin yltää Kalajoki. Lähes samalla tasolla on Raahe.

Ero seuraaviin on selvä, sillä Iissä ja Simossa tuulivoimakapasiteettia on noin 130 MW, Porissa ja Kristiinankaupungissa noin 120 MW. Yli sadan pääsee myös Närpiö, jonne asennettiin viime vuonna uusia tuulivoimaloita yli 80 megawatin verran.

Kainuussa suurin tuulivoimakunta on Suomussalmi (90 MW) ja Lapissa Tornio (81 MW). Kymmenen joukkoon mahtuu vielä Kannus non 60 megawatiillaan.

Viime vuonna Suomeen asennettiin 56 uutta tuulivoimalaa, mikä nosti niiden määrän yli 750:n. Omistuksen kotimaisuusaste on noin 70 prosenttia.

Uudet tuulivoimalat ovat keskimäärin entistä suurempia. Viime vuonna keskimääräinen koko kasvoi 4,2 megawattiin, kun se voli alle 3,5 MW vielä vuonna 2017.

Kalajoelle 1,7 miljoonaa kiinteistöveroa

Tuulivoimayhdistyksen mukaan voimalat ovat kunnille merkittävä kiinteistöverotulojen lähde.

Esimerkiksi Kalajoella verotuloja kertyi 1,7 miljoonaa euroa. Närpiössä voimaloiden on laskettu tuovan elinkaarensa aikana alle 10 000 asukkaan kuntaan yhteensä seitsemän miljoonan euron verotulot.

Voimaloita on suunnitteilla kuntaan myös lisää.

– Tuulivoima on Närpiön kaupungille ilman muuta merkittävä lisätulon lähde, vahvistaa kaupungnjohtaja Björn Häggblom Tuulivoimayhdistyksen tiedotteessa.

Muokattu klo 11:24: Korjattu Suomussalmen oikea sijaintimaakunta.

 

Menot