Uutiset

Länteen tai myrkylliselle jättömaalle

YK-poliisi/ piti mustalaisia suojissaan/ kieltäytyi päästämästä/ taksilla/ sairaalaan// kun pääsin sinne/ näin murskattuja kasvoja/ mustia silmiä/ verta vuotavia neniä// ”Ei tarvetta lääkärille”,/ YK-kyttä sanoi minulle. ”Mustalaiset/ liioittelevat taas.”

Katkelma runosta ”Ongelmia hankkimassa” on runoilija Paul Polanskyn kokemusten siivoimmasta päästä. Ja kokemuksia riittää. Eri puolilla Itä-Eurooppaa asunut yhdysvaltalaissyntyinen Polansky käyttää suurimman osan energiastaan mustalaisten asioiden kohentamiseen.

Samalla hän kirjoittaa näkemistään ja kokemistaan asioista runoja. Tänä keväänä niitä voi lukea myös suomeksi. Savukeidas julkaisi helmikuussa kokoelman Mustalaistaksi.

Alun perin vuonna 2007 julkaistu kokoelma valikoitui suomennettavaksi ajankohtaisen aiheensa vuoksi. Ja nyt Polansky on helmikuun ajan kulkenut ristiin rastiin Suomea ja puhunut paitsi runoistaan, ennen kaikkea mustalaisista.

Ja nimenomaan mustalaisista, ei romaneista.

-Esimerkiksi Kosovossa kaksi kolmasosaa mustalaisista on muita kuin romaneja. Sana ”mustalainen” kattaa kaikki, ja monet ovat ylpeitä, että heitä kutsutaan juuri mustalaisiksi, Polansky sanoo.

Ihmistutkija ja kaksisuuntainen peili

Nykyään Serbiassa asuva Polansky on elänyt vuosia mustalaisten parissa, osallistunut heidän elämäänsä ja puhunut heidän puolestaan viranomaisille ja runojensa lukijoille.

Polansky itse näkee eron runoilija-minänsä ja mustalaisten keskuudessa ”ihmistutkijana” elävän minänsä välillä.

Muuten eroa on vaikea tehdä, sillä runot liikkuvat siellä missä kirjoittajansakin. Polansky näkee itsensä – osuvasti – peilinä, joka toimii kahteen suuntaan. Mustalaiset näkevät tapansa ja perinteensä niin hyvässä kuin pahassakin. Ja meille muille heijastuu aika tekopyhä naama.

Paul Polansky tahtoo kertoa mustalaisten tarinan toisen puolen.

-Ihmiset yllättyvät, että mustalaiset ovat muutakin kuin kerjäläisiä.

Idästä ei matkata länteen huvin vuoksi. Polansky huomauttaa, että mustalaisten olot Itä-Euroopassa ovat kirjaimellisesti rikollisen kurjat.

-Jos ihmisten annettaisiin elää sellaisissa oloissa täällä, joku joutuisi edesvastuuseen. Olisi joutunut jo ajat sitten. Mustalaisia ei pidetä osana yhteiskuntaa – tai edes ihmisinä.

”Vanhojen poikien klubi”

Polansky nostaa esimerkiksi Kosovossa sijaitsevan leirin, jossa mustalaiset ovat kaksitoista vuotta eläneet myrkyllisellä jättömaalla.

-Se on pahin terveyskatastrofi Euroopassa kymmeneen vuoteen. Kukaan ei halua ottaa vastuuta tai edes tutkia asiaa. Heidät on luvattu siirtää jo vuosia, mutta jotain alkoi tapahtua vasta kaksi kuukautta sitten. Ihmisillä on veressään niin paljon lyijyä, että vaikka he pääsisivät hoitoon, myrkyn poistuminen kestää 25 vuotta, Polansky puhahtaa.

Entä miksi ihmiset ovat leireillä? Polansky on todistanut mustalaisten kotien tuhoamista esimerkiksi juuri Kosovossa. Hän on nähnyt väkivaltaa ja systemaattista vainoa.

-Ihonväri voi olla kuolemantuomio. Länteen tullaan selviytymisen vuoksi, Polansky sanoo.

Hänellä ei ole mairittelevaa sanottavaa sen paremmin Natosta, YK:sta kuin Martti Ahtisaarestakaan.

-Mustalaisia ei kutsuttu perustamaan uutta maata. YK on vanhojen poikien klubi entisille pääministereille.

Suomestakin lähdettiin länteen

Yhteensä lähes kolmekymmentä kirjaa kirjoittanut Polansky toivoo suomalaistenkin havahtuvan näkemään muutakin kuin ”kerjäämisongelman”.

-Meidän pitäisi kiittää mustalaisia. He ovat pitäneet kiinni vanhasta kulttuurista ja kielestä. Jotkut heidän perinteistään ovat 5 000 vuotta vanhoja – samoja kuin meidän omilla esi-isillämme. Me vain olemme hukanneet ne.

-Meidän pitäisi katsoa omaa menneisyyttämme. Esimerkiksi Suomi oli vielä sata vuotta sitten köyhä maa, josta myös lähdettiin länteen.

Polansky irvistää Suomen suunnittelemalle kerjäämiskiellolle. Hän huomauttaa, että siinä menisi avustusjärjestöjenkin oikeus pitää patojaan kadunkulmissa.

-Onko niin, että köyhistä köyhimmät ovat ainoita, jotka eivät saa kerjätä? (HäSa)

Paul Polanskyn internet-sivut löytyvät osoitteesta http://www.paulpolansky.nstemp.com/.