fbpx
Uutiset

Läntistä Eurooppaa korventaneeseen helleaaltoon tulossa helpotusta, mutta lohtu voi jäädä lyhyeksi

Paahteisen viime viikonlopun aikana läntisessä ja keskisessä Euroopassa rikkoutui satoja lämpöennätyksiä. Kuva: Stefano Rellandini

Läntistä Eurooppaa koetelleelle helleaallolle povataan loppua tällä viikolla, mutta helpotus voi jäädä väliaikaiseksi, kertoo brittilehti Guardian . Sääennustemallit vihjaavat, että seuraavat kovat helteet voivat olla edessä jo ensi viikon alussa ainakin Espanjassa ja Portugalissa.

Paahteisen viime viikonlopun aikana läntisessä ja keskisessä Euroopassa rikkoutui satoja lämpöennätyksiä. Ranskassa sekä osissa Espanjaa ajankohta on aikaisin, jona tämän mittakaavan kesäisiä lämpöaaltoja on havaittu. Lisäksi suuret maastopalot riehuivat osissa Espanjaa kuivuneen kasvuston vuoksi.

Maastopaloja syttyi helteiden vuoksi myös Ranskassa ja Saksassa. Viranomaisten mukaan palot olivat maanantaina kuitenkin pitkälti hallinnassa kovien sateiden jälkeen.

Hyvin kuuma sää on ollut asiantuntijoiden ennusteiden mukaista: helleaaltoja koetaan Euroopassa ilmastonmuutoksen vuoksi vuosittain entistä aiemmin ja voimakkaampina.

Suomeen helteiden odotetaan leviävän etelän suunnasta juhannukseksi.

Menot