Uutiset

Lapin kulta kimaltaa Iittalassa

Minna Patokallio liikuttelee muovista vaskoolia vedessä edestakaisin kokenein ottein. Vesi huuhtoo pois kevyen hiekan, ja lopulta vaskoolin pohjalle jää vain raskain aines. Seasta pilkistää kultaisia muruja.

Iittalan Lasimäen pihaan pystytetystä vesialtaasta voi hakea esimakua siitä, mikä kullanhuuhdonnassa oikein viehättää. Kaksinkertainen kullanhuuhdonnan Suomen mestari opastaa turisteille ja paikallisille lajin alkeet.

Sateinen sää luo tekemiseen aidon tunnelman, sillä oikeasti kultaa huuhtoessa kastuu väistämättä.

– Aika erilaista tämä silti on kuin kisoissa. Siellä vaskoolit ovat omaa kokoluokkaansa. Ison ämpärillisen hiekkaa huuhtoo muutamassa minuutissa, Patokallio toteaa nauraen.

Ensikertalaiselta sama tuskin onnistuisi. Huuhdonnassa oppii tarkaksi ja nopeaksi vain, no, huuhtomalla.

Rauhan löytää kultamailta
Kulta on kiehtonut ihmisiä aina. Patokallio itse hurahti keltaiseen jalometalliin opiskeluaikoinaan.

Työt Tankavaarassa opintojen ohella tutustuttivat ivalolaisen naisen huuhdonnan saloihin. Vuodesta 1987 hän on myös kaivanut kultaa.

– Kultamailla saa olla luonnonrauhassa, ja mikäs sen mukavampaa kuin löytää hiekan seasta sitä itseään.

Kuulostaa niin kovin romanttiselta. Kaupunkilaisen päässä viliseviä mielikuvia kultamaista ja valtauksista värittävät Aku Ankasta luetut tarinat Roopen Klondiken vuosista ja hanhenmunan kokoisista kultahipuista.

– Itse asiassa vain kymmenesosa kullasta on sellaista, mistä voi tehdä koruja. Loput 90 prosenttia on tällaisia murusia, Patokallio toppuuttelee ja näyttää juuri huuhtomaansa kultasaalista.

Koruja oman valtauksen kullasta
Patokallio muutti perheineen ja yrityksineen Ivalosta Hämeenlinnaan keväällä. Päätös maisemanvaihdosta syntyi vain viikon pohdinnan jälkeen.

– Ivalo ei ole turistikohde, Patokallio toteaa lahjatavaraliikkeessään muuton syyksi.

Patokallio vierailee omalla valtauksellaan Palsiojalla tavallisesti joka kesä. Oman valtauksen kullasta on tehty koruja liikkeeseen myyntiin.

Tänä vuonna reissu saattaa kuitenkin jäädä välistä, sillä bisnes pitää naisen kiireisenä Hämeenlinnassa.

Maailmallakin mestaruuksia voittanut Patokallio haluaa tehdä selväksi eron huuhdonnan ja kullankaivun välillä.

– Huuhdonta on leikkimielisempää, vaikka totta kai kilpailut otetaan tosissaan. Kaivu on fyysisesti raskasta työtä. (HäSa)