fbpx
Uutiset

Lapin kunnat ja yrittäjät vaativat pohjoisen maarajoja auki, hallitus käsittelee rajoitusten purkua tällä viikolla

Lapissa rajojen yhtäkkinen sulkeminen lamaannutti rajakaupan, joka on monien pohjoisten kuntien tärkeimpiä elinkeinoja. Hallitus puntaroi torstaina ainakin Ruotsin, Norjan ja Viron rajaliikennettä.
Lapissa rajojen yhtäkkinen sulkeminen lamaannutti rajakaupan, joka on monien pohjoisten kuntien tärkeimpiä elinkeinoja. Kuva: Jussi Leinonen
Lapissa rajojen yhtäkkinen sulkeminen lamaannutti rajakaupan, joka on monien pohjoisten kuntien tärkeimpiä elinkeinoja. Kuva: Jussi Leinonen

Kunnat ja yrittäjät vaativat rajojen avaamista ja rajoitusten keventämistä Lapissa. Vaatimusta perustellaan koronatilanteen rauhoittumisella.

Rajaliikenteen rajoitusten purku oli hallituksen asialistalla jo viime viikolla, mutta asia siirrettiin tämän viikon torstaille.

– Keskustelussa ovat ainakin Ruotsin, Norjan ja Viron rajaliikenne, kertoo ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) erityisavustaja Jeri Aalto.

Nykyiset rajoitukset, kuten sisärajavalvonta maarajoilla, satamissa ja lentokentillä ovat voimassa 14. kesäkuuta asti. Vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei myöskään toistaiseksi suositella.

Tämän viikon hallituksen keskustelussa noussee esille paitsi Suomeen tietyiltä alueilta saapuvien rajarajoitusten höllennys, myös suomalaisten matkustussuosituksen muokkaus.

Rajakauppa lamaantui

Lapissa rajojen yhtäkkinen sulkeminen lamaannutti rajakaupan, joka on monien pohjoisten kuntien tärkeimpiä elinkeinoja.

Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salon mukaan esimerkiksi Utsjoen kunnan verotuloista kaksi kolmasosaa tulee kaupan kautta.

– Eli kyse ei ole vain yrittäjistä, vaan työpaikoista ja koko kunnan elinehdosta. Työpaikkoja kun ei paljon muualla ole kuin kaupan alalla.

Muun muassa Utsjoen ja Enontekiön yrittäjät ovat täysin riippuvaisia norjalaisista asiakkaista. Kolarissa, Muoniossa ja Pellossa on Salon mukaan puolestaan sellaisia palveluntuottajia, joiden asiakaskunnasta 90 prosenttia on ruotsalaisia.

– Ruotsalaiset eivät pääse Suomeen, vaikka alueet ovat kuin yhtä kylää. Me kyllä pääsemme Ruotsiin, mutta toisin päin se ei toimi, Salo muistuttaa.

– Siksi, vaikka kaikkea rajaliikennettä ei Suomessa avattaisikaan, pitäisi rajoituksia pohjoisessa, joka on luontaista työssäkäynti- ja kaupankäyntialuetta, löysätä alueellisilla perusteilla.

Suomen hallitus on ratkaisevassa roolissa siinä, pääsevätkö ruotsalaiset Suomeen, mutta Norjan kanssa asia vaatii kahdenvälisiä neuvotteluja.

– Ja ne neuvottelut ovat hitaita. Siksi niihin pitää käydä välittömästi, eikä huomenna, Salo sanoo.

Suomalaisten kesämatkailu voi pelastaa jotain

Lapin kunnat ja Lapin Yrittäjät toteavat yhteisessä tiedotteessaan, että rajojen kiinni pitäminen tuntuu erittäin kohtuuttomalta alueella, missä koronatapauksia ei ole ollut ollenkaan tai pitkiin aikoihin.

– Jos rajat pysyvät kiinni pidempään, tämä tulee romahduttamaan alueen elinkeinoelämän. Alueen työttömyys tulee kasvamaan huomattavasti, ja kuntataloustilanne tulee heikkenemään entisestään.

Suomalaisten lomailun kotimaassa on ennakoitu lisääntyvän tänä kesänä. Pirkka Salon mukaan suomalaisten matkustamista odotellaan kovasti myös Lapissa.

– Kukaan ei pysty ennakoimaan, onko se ryntäys vai vähän hiljaisempi virta. Joka tapauksessa suomalaisetkin voivat pelastaa jotain. Jokainen matkailija on eteenpäin.

Menot