Uutiset

Lapsen kulttuuritausta ei voi olla tabu

Kansainvälisen adoption jälkeen vertaistuki on tärkeää niin lapsille kuin heidän perheilleenkin. Filippiineiltä lapsen adoptoineet perheet kokoontuvat vuosittain kesätapaamiseen, joka tänä vuonna toteutui Aulangolla. Kesätapaamiseen osallistuvat myös hämeenlinnalaiset Minna Tamminen-Jurvanen ja Matti Jurvanen, jotka adoptoivat Julianan neljä vuotta sitten Filippiineiltä. Samalla parin biologinen poika Santeri sai pikkusiskon.

-Niin Santerin kuin Julianankin kannalta on hyvä, että he näkevät täällä, että on muitakin samanlaisia perheitä, Tamminen-Jurvanen pohtii.

-Toivon ja uskon, että kun omassa perheessä on erilaisia kulttuuritaustoja, niin se kasvattaa lasten suvaitsevaisuutta ja antaa heille erilaista näkökulmaa asioihin.

Tämänvuotisen kesätapaamisen teemana oli adoptiolapsen taustan käsitteleminen perheessä. Ennen vanhaan adoptiosta ei perheissä puhuttu.

Etenkin monikulttuurisissa perheissä kysymykset kuitenkin nousevat lapsen mieleen ennemmin tai myöhemmin. Asioista täytyy keskustella lapsen kanssa rehellisesti, mutta aina ottaen huomioon lapsen iän ja sen, mitä hän pystyy käsittelemään. Jurvasilla puhutaan Julianan kanssa omaan ja perheen ulkonäköön liittyvistä seikoista silloin, kun tytär niitä pohtii.

Lapsen alkuperäinen kulttuuri ei voi olla adoptioperheessä tabu.

-Me olemme myös suunnitelleet matkaa Filippiineille, mutta Julianan kannalta on ehkä parempi odottaa vielä pari kolme vuotta, Tamminen-Jurvanen kertoo.

Perhe tietää, että kansainvälinen adoptio vie aikaa. Heillä adoptioprosessin käynnistämisestä meni 2,5 vuotta siihen, kun adoptio lopulta toteutui. Epätietoisuuden ja odotuksen aikaan oli totuttava.

-Silloin täytyi päättää, ettei odota. Muuten aika olisi tuntunut todella pitkältä, Jurvanen toteaa.

-Kyllähän sinä aikana loi paljon ajatuksia ja mielikuvia tulevasta. Adoptiolapsen saamiseen ei voi valmistautua täysin samoin kuin biologisen lapsen syntymiseen, sillä ”synnytysaika” on avoin, Tamminen-Jurvanen pohtii.

Heidän mielestään on kuitenkin hyvä, että adoptio vie aikansa. Se toimii samalla testinä siitä, miten sitoutunut perhe on tulevaan lapseen. (HäSa)

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic