fbpx
Uutiset

Lapsen, lohikäärmeen ja ilmaötökän aika

Arx-talon aulan katosta roikkuvat, varsin merkilliset otukset saavat faneja heti, kun Lapsen aika -näyttely tiistaina virallisesti aukeaa. Esillä on hämeenlinnalaisten päivähoitolasten töitä. Luonnollisesti lapset ovat myös avajaisten kunniavieraita.

Monikymmenhenkinen ryhmä katselee asiantuntevasti paitsi katosta riippuvia olentoja, myös keskilattiaa hallitsevaa, suurta lohikäärmettä, seinillä riippuvia maalauksia ja ikkunoihin sijoiteltuja, läpikuultavia teoksia.

Arxin aulassa toimitaan tiistaiaamuna samaan tyyliin kuin aikuisten näyttelyiden avajaisissa: mielikuvitusalkumaljan jälkeen arvioidaan töiden puhuttelevuutta ja pidetään teoksiin kunnioittavaa välimatkaa.

– Aika hassuja, arvioivat Nummen päiväkodin lapset monisilmäisiä, muhkuraisia, lonkeroisia hahmoja.

-Musta toi näyttää ilmaötökältä, päättää Oskari Ketola koko päiväkotiryhmänsä puolesta.

Paljon keskustelua herättävät myös iso lohikäärme ja ikkunalaudalle majoitetut, puusta ja karvoista koostuvat eläinteokset. Yksi näkee karvaotuksessa öljytankkerin, toisen mielestä ikkunalla paistattaa päivää “joku ihana siili”.

Viime vuoden elokuussa käynnistynyt Taidetta päivähoitoon -hanke huipentuu tällä viikolla kahteen tapahtumaan. Ilmaötökkä ja kumppanit edustavat niistä ensimmäistä.

Toinen huipennus on vielä edessäpäin. Torstaina Idänpään, Katuman ja Solvikin päiväkotien lapset osallistuvat Mantereen akka -päätösjuhlaan. Lapset nousevat nyt linnavuorelle auttamaan tammikuussa tapaamiaan jumalia kutsumaan aurinkoa takaisin.

Mantereen akka pysyy linnavuorellaan, oli pakkasta tai ei.
-Päiväkotien kanssa päätettiin, että vuorelle mennään, oli keli mikä hyvänsä. Lapset ovat odottaneet tapahtumaa hartaasti,
kertoo Taidetta päivähoitoon -hankevastaava Raija Paju.

Vaikka Hamkin ja lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxin yhteisprojekti on tältä erää ohi, jatkoa pohditaan jo.

– Yksi keskeinen tavoite on ollut uusien yhteistyömallien löytäminen. Istutamme myös siemeniä päiväkotien oman aktiivisuuden lisäämiseksi, pohtivat Raija Paju ja Arxin kulttuurituottaja Noora Herranen.

Menot