Uutiset

Lapset ovat linnan tulevaisuus

Hämeen linnan uusi linnanisäntä, intendentti Jouni Marjamäki haluaa tehdä linnan tutuksi varsinkin lapsille, jotka ovat linnojen tulevaisuuden kävijöitä. Marjamäki on itse kasvanut lapsuutensa Turun linnan varjossa.

-Minulla on hirveän värikkäitä muistoja, miten Turun linnassa oli linnantonttu lapsia neuvomassa askarteluissa. Pelkästään tontun näkeminen oli ihme!


Linnahan on mahtava paikka

Tänä kesänä Hämeenkin linnassa on järjestetty lapsille toiminnallisia kierroksia, joissa lapset voivat tehdä jotakin itse.

-Linnahan on mahtava paikka, joten haluan tuoda ritarityöpajoja tännekin.

Marjamäki viittaa Kansallismuseossa esillä olevan Uskolliset ystävät -näyttelyn ritaripajaan, jossa lapset voivat itse kokea ja eläytyä ritarien elämään kokeilemalla haarniskaa ja miekkaa sekä perehtyä Suomen linnoihin.

Hämeen linnan tiloja pitäisi Marjamäen mielestä käyttää paljon entistä monipuolisemmin kokouksiin ja erilaisiin tilaisuuksiin.

-Onhan linna niin ainutlaatuinen, että täällä kokouksessa käyvä muistaa sen pitkään. Linna ei ole hotelli, jossa on tarjolla ainoastaan seinät.


Tilaisuuksia on kaikennäköisiä

Hämeen linnassa vierailee noin satatuhatta ihmistä vuodessa. Määrä vaihtelee näyttelyjen ja tapahtumien mukaan. Ulkoilmatapahtumien osallistujamäärät riippuvat paljolti siitä, millainen sää sattuu olemaan.

Linna on suosittu vihkiäis- ja hääjuhlapaikka. Niitä on kymmeniä joka vuosi. Vihkiäisiä järjestetään sekä linnan kappelissa että Kuninkaansalissa. Kappelissa on pidetty kastejuhliakin. Tilaisuuksiaan järjestävät yritykset, yhdistykset ja yksityiset ihmiset.

-Linnassa on kaikennäköisiä tilaisuuksia, hyvin paljon iltatilaisuuksia. Sitä varten on iltavahtimestari. Kaikki on mahdollista, Marjamäki kertoo.

Keskiaikamarkkinat ovat linnan ulkopuolella, mutta musiikkia tuodaan tänäkin vuonna sisälle linnaan. Tulevaisuudessa linnassa halutaan keskittyä hiljaisen ajan tapahtumiin, jollaisia jo ovat pääsiäismarkkinat ja Tuomaan markkinat.


Dramatisointi perustuu faktaan

Vanhan linnan esittelyssä on periaatteena, että kaikki perustuu faktoihin, tarinatkin. Linnoista riittää todennettavissa olevia tosiasioita kerrottavaksi. Linnan oppaat on koulutettu perusteellisesti faktat tuntemaan.

-Faktoihin perustuvat Hämeen linnan tilattavat draamaopastukset, joita vetävät aikakauden asuihin pukeutuneet ja linnassa vaikuttaneisiin todellisiin henkilöihin perustuvat oppaat, Marjamäki kertoo.

Marjamäki on toukokuusta lähtien johtanut intendenttinä sekä Hämeen linnaa että Olavinlinnaa. Hänen edeltäjänsä Anne Parikka siirtyi Museoviraston organisaatiomuutoksessa Helsinkiin hallintopalvelujen projektikoordinaattoriksi.

Tätä ennen kaksi linnaa olivat suoraan Museoviraston alaisuudessa. Linnat on siirretty Kansallismuseon alaisuuteen yhdessä Lohisaaren kartanon ja Paikkarin torpan kaltaisten erikoismuseoiden kanssa.

-Kansallismuseon alaisina toimii yleisönpalvelu, esimerkiksi museokauppa, näyttelyt, tilojen vuokraus, markkinointi, tiedotus. Saamme enemmän irti yhdessä, kun samanlaisten asioitten kanssa painiskelemme linnoissa ja museoissa, Marjamäki sanoo. (HäSa)