Uutiset

Lapset saatiin käyrille, entä lasten vaatteet

Maaliskuun alussa kerrottiin, että lasten vanhentuneet kasvukäyrät on vihdoin uusittu. Urotyön teki lastentautien professori Leo Dunkelin johtama tutkimusryhmä.

Hänen kokoamiensa tietojen mukaan nykyajan lapset ovat vauvasta alkaen pitempiä ja kasvavat nopeammin kuin me 1960-luvun kasvatit, joiden strategisiin mittoihin vanhat käyrät perustuivat.

Suurin ero entiseen on se, että kun ennen lykättiin mittaa vielä rippikouluiässä ja pojat armeijassakin, nykyisin varsinkin tytöt saattavat hujahtaa lähes lopulliseen pituuteensa jo vähän päälle kymmenvuotiaina. Tutkijan termein lasten kasvukausi on lyhentynyt.

Monessa perheessä on tuskailtu neuvolareissujen jälkeen, kun lapset eivät ole pysyneet käyrillä. Nyt tämän huolen pitäisi vähentyä. Toivottavasti myös tuskailu vaate- ja kenkäkaupoissa vähenisi, kun nykylasten kasvusta on nyt saatu tutkittua tietoa.

Lasten kanssa vaateostoksilla olo on havoin varsinaista herkkua, mutta erityisen rasittavaa se on silloin, kun kattavan kauppakierroksen jälkeen saalis on mitätön. Me vanhemmat olemme nimittäin jo pitkään tienneet sen, minkä käyrät nyt todistavat: lapset ovat eri mallisia kuin ennen.

Jos lapsi on vähänkin pyöreä tai ikäisekseen pitkä, ei sopivaa päällepantavaa tahdo löytyä mistään. Yhtä vaikeaa on löytää vaatteita pitkäjalkaiselle rimppakintulle. Meidän perheeseemme on osunut sekä näitä rimppakinttuja että korstoja, ja siksi vaatteiden osto on osoittautunut todelliseksi taitolajiksi.

Erikoisliikkeissä valikoimat ovat marketteja paremmat, mutta usein hintakin on sitten jotakin muuta kuin markettasoa. Laatu maksaa, sanotaan, muttei panostus laatuunkaan tunnu kovin perustellulta silloin, kun kalliit vaatteet jäävät pieneksi lähes saman tien.

Itse muistan, että erityisen hankalaa oli löytää vaatteita seitsemän-kahdeksanvuotiaille tytöille, joita olivat pitkiä, mutta muuten aivan pikkulapsen mallisia.

Sellaiset vaatteet, jotka olisivat pituutensa puolesta käyneet, olivat malliltaan niukkaa teiniosastoa. Nyt, kun pituus ja ikä vastaavat paremmin toisiaan, vaatteita löytyy taas helpommin.

Sen sijaan kenkäostoksilla on itku lähellä, myös äidillä. Tytöille on tarjolla kivannäköisiä pinkkejä ja kiiltäviä kenkiä, kunhan jalka on korkeintaan kokoa 39. Hyvällä tuurilla nuortenosastolta löytyy isompiakin malleja, ainakin lenkkareita.

Mutta kun kymmenvuotiaan tytön kengän koko on 41, vaihtoehdot ovat vähissä. Niiden ihanien pinkkien remmikenkien sijaan meidän tytöille ostettiin viime vuonna kevätjuhlaan mustat (anteeksi vain, martat) marttamalliset avokkaat.

Nekin löytyivät naisten osastolta, ja siellä onkin isoja kokoja. Lapsen jalka on kuitenkin kapeampi kuin aikuisen, ja siksi sopivan mittaiset kengät hölskyvät lapsen jalassa.

Toivomus olisikin, että tieto uusituista kasvukäyristä kiirisi myös lastenvaatteiden ja kenkien valmistajien sekä kaupan sisäänostajien tietoon. Se helpottaisi elämää kummasti.

sari.oksala@hameensanomat.fi

Tytöille on tarjolla kivannäköisiä kenkiä, kunhan jalka on korkeintaan kokoa 39.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic