Uutiset

Lapset saivat uuden joulupukin

Hämeenlinna 4.9.2005

Sanat ovat aina suuria, kun poliitikko puhuu yhteiskunnan pienimmistä. Niinpä peruspalveluministeri Liisa Hyssäläkään (kesk.) ei paljon puheissaan jarrutellut kehuessaan torstaina lapsiasiavaltuutetun viran perustamista.

”Voitaisiin jopa puhua kymmenen vuoden pysähtyneisyyden kauden kääntymisestä uuden perhepolitiikan nousuun”, Hyssälä hehkutti. ”Suomi on lapsipolitiikan osalta jälleen mukana eurooppalaisessa sivistysvaltiorintamassa.”

Näin mahtavin saatesanoin lähetettiin matkaan maan ensimmäinen lapsiasiavaltuutettu, ministeri Hyssälän puoluetoveri Maria Kaisa Aula. Hänen tehtävänään on pitää huolta siitä, että lasten etu ja oikeudet otetaan huomioon kaikessa lainsäädännössä ja yhteiskunnan päätöksenteossa.

Hyssälän mainitsemaan ”eurooppalaiseen sivistysvaltiorintamaan” Suomi liittyy siinä mielessä, että monissa muissa maissa vastaavanlaisia lasten asiamiehiä on toiminut jo pitkään, ja kokemuksetkin ovat olleet rohkaisevia.

Ei silti pidä odottaa ihmeitä yhdeltä uudelta viralta tai sen ensimmäiseltä hoitajalta. Jo ennen viran perustamista Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Mauri Upanne kirjoitti Lasten maailma-lehdessä, että lapsiasiavaltuutettu on vähän kuin Joulupukki: paljon häneltä odotetaan joka kodissa.

Avatessaan omaa ”Korvatunturiaan”, valtuutetun toimistoa Jyväskylässä Maria Kaisa Aula ei vielä räväköitä avauksia tehnyt. Hän lupasi toimia ”lasten äänitorvena ja äänenvahvistimena”, mikä suurin piirtein kuvaakin sitä valtaa, joka lapsiasiavaltuutetulla käytössään on. Lain mukaan hänellä on valta antaa lapsen asemaa koskevia suosituksia, ohjeita ja neuvoja, välittää lapsia koskevaa tietoa viranomaisille ja kansalaisille ja arvioida päätösten vaikutuksia lasten hyvinvointiin.

Lapsiasiavaltuutettu on siis lähinnä mielipidevaikuttaja. Hänellä ei ole valtaa esimerkiksi räpsäistä kenellekään uhkasakkoja lasten etujen nimissä kuten vaikkapa kuluttaja-asiamiehellä on kuluttajien oikeuksien valvojana. Aikuisilla kuluttajilla on poliittista ja taloudellista valtaa, lapsilla ei. Niinpä lapsiasiavaltuutetunkin poliittiset muskelit ovat aika vaatimattomat.

Ensimmäiseksi lapsiasiavaltuutetuksi valittiin poliitikko, vaikka Aulan kanssa loppumetreihin saakka tasaveroisesti kilpailikin oikeustieteen tohtori, Väestöliiton projektijohtaja Sami Mahkonen. Kai tämän vuoksi moni sai aiheen mutista, että taas on perustettu yhdelle politiikan veteraanille palkintovirka.

Maria Kaisa Aulalla on nyt tilaisuus osoittaa, että valinta oli oikea. Sen, mikä häneltä todellisesta vallasta puuttuu, hän voi poliittisella kokemuksellaan ja lobbaustaidollaan korvata. Entisenä kansanedustajana ja puolueensa varapuheenjohtajana hän on ehtinyt hankkia taidot ja suhteet, joiden avulla hänellä on mahdollisuus saada kaikkien lasten nimissä poliitikot myös vastaamaan suurista sanoistaan.

Kuluttajilla on poliittista ja taloudellista valtaa, lapsilla ei.

Päivän lehti

12.8.2020