Kolumnit Uutiset

Lapset totutettava eri ruokiin mahdollisimman nuorina

Hämeenlinnan kaupunki on hiljaisesti viritellyt aistikokemusta korostavan ruokakasvatusmallin käyttöönottoa päiväkodeissa.

Kyse on ranskalaisen Jacques Puisaisin kehittämästä Sapere-menetelmästä, jossa lapset käyttävät aistejaan ruokamaailmaan tutustuessaan.

Toisin kuin useimpien suomalaiskotien ruokapöydissä, lapsille on menetelmässä sallittua niin raaka-aineiden kuin valmiiden ruokienkin räplääminen, nuuhkiminen, maistelu ja vaikkapa kuuntelu.

Ruoista lapset oppivat paitsi aistimalla myös tutkimalla, kokeilemalla, ihmettelemällä ja leikkimällä. He myös osallistuvat ruoanlaittoon.

Tarkoituksena on karistaa lasten ennakkoluuloja ruoista ja ikään kuin vaivihkaa houkutella heidät myös syömään – tai edes maistamaan – aiemmin vihaamiaan ruokia.

Sangen näppärää! Kukapa vanhempi ei olisi läpikäynyt episodia, jossa lapsen lautaselle asetettu parsakaali/herneet/puolukkahillo tai vastaava on saanut aikaan huutomyrskyn, että ”tota en ainakaan syö!”.

Siinä sitten yrität olla vastuullinen vanhempi, kun eipäs-juupas-vänkötyksen jälkeen päädyt tosi aikuismaisesti uhkailemaan, kiristämään tai lahjomaan syömälakkoon ryhtynyttä nassikkaa.

Sen jälkeen on turha kuvitellakaan, että napero enää koskaan suostuu edes koskemaan kyseiseen ruokaan. Huoli kasvaa, saako lapsi tarpeeksi vitamiineja ja muita ravintoaineita. Todennäköisesti ei, mutta minkäs teet.

Sitten ollaankin jo pulassa, kun lapsi kasvaa ja pitkät koulupäivät ja fyysisesti raskaat harrastukset vaatisivat monipuolista ravintoa.

Jyväskylässä, jossa Sapere-menetelmä on ollut pilottina käytössä varhaiskasvatuksessa, menetelmästä on saatu hyviä kokemuksia. Niin myös Tampereella.

Kun ruoka-aineksia pääsee käsittelemään ja niistä jopa ihan omin pikku kätösin ruokaa laittamaan, sen on pakko maistua hyvälle, kun on kerran niin kovan vaivan nähnyt.

Onhan tämän omin silmin päässyt todistamaan myös omassa keittiössään, kun vain antaa vapaat kädet pikku kokeille. Lapsen kasvatuksessa vaaditaan myös oveluutta.

Hämeenlinnassa varhaiskasvatuksen ammattilaiset ovat käyneet ensimmäiset Sapere-koulutukset tämän vuoden keväällä.

Varhaiskasvatuspalvelujen palvelujohtaja Marja-Liisa Akselin kertoi, että joissain päiväkodeissa menetelmää kokeillaan jo pienimuotoisesti. Tavoitteena on, että ensi vuonna Sapere-menetelmä olisi käytössä kaikissa päiväkodeissa jollain tavalla. Ensin kaupunki kuitenkin haluaa kuulla kokemuksia jo aloittaneista päiväkodeista.

Akselin itse pitää kyseistä metodia ja sen rantautumista kaupungin päivähoitoon ”hienona juttuna”.

Sitähän se onkin.

Päivän lehti

28.1.2020