fbpx
Uutiset

Lapsi ei osaa itse arvioida turvallisuutta

Hyvä Mikko Hieta. On erittäin hienoa, että partiolaiset osallistuvat aktiivisesti paremman maailman rakentamiseen. Toivon lämpimästi, että keinonne siihen ovat erittäin tehokkaat.

Maailman parantumista odotellessa kommentoisin, sisänsä varsin tervetullutta, mielipidepalstan vastausta (HäSa 21.11.).

Lienet kanssani samaa mieltä siitä, että maailma on nyt turvattomampi kuin vuonna 1947, jolloin adventtikalentereiden myynti partiossa aloitettiin. Huomioinette sen tosiseikan toimintaa suunnitellessanne. Turvallisuutta ei juurikaan lisää se, että pienet lapset kulkevat pareittain ja ikäviä voi sattua myös ennen kello puoli kahdeksaa.

Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että emme voi suojella lapsiamme kaikilta elämän vaaroilta. Mutta sen me voimme tehdä, niin kotona kuin partiossakin, ettemme tieten tahtoen altista lapsiamme vaaroille. Aikuisen pitää olla se, joka arvioi kulloisenkin toiminnan turvallisuuden, emme voi odottaa lapselta sellaista arviointikykyä.

Sanot, että on kestämätöntä pelätä jokaista vastaantulijaa mahdollisena uhkana. Mikäli tilanne jollakin on tällainen, hänen ongelmansa arviointi ja hoito kuuluu psykiatriselle erikoisalalle, ei millekään harrastuspiirille.

Kirjoitit myös lapsen itsenäistymisen tukemisesta. Yhteiskunnassamme, jossa yksivuotiaita lähetetään päiväkotiin oppimaan sosiaalisia taitoja. Olen kuullut tällaisen perustelun monen äidin suusta.

En pidä kovinkaan outona sitä, että seitsemänvuotiaiden annetaan kulkea yksinään tai kahdestaan kaupungilla, asioita toimittamassa tai muuten vaan. Tämä aihe tosin vaatisi ihan oman käsittelynsä.

Toivon kuitenkin, että yleisestikin otettaisiin paremmin huomioon lapsen kulloinenkin ikä- ja kehitystaso sekä hänen todelliset toimintavalmiutensa. Ne eivät aina näytä menevän yksiin aikuisten toiveiden kanssa.

Partiotoiminta on varmasti hyvä ja terveellinen harrastus niin isoille kuin vähän pienemmillekin. Ehkä tulevaisuudessa käymme tutustumassa toimintaanne, kiitos kutsusta.

Itsekin ikäviä kokenut

Menot