fbpx
Uutiset

Lapsi oppii kansalaistaidon leikiten, jos opetetaan

Yhtään rantauimakoulua ei olisi järjestetty Hämeenlinnassa tänä kesänä, ellei Mikko Reitti olisi pannut töpinäksi Lammilla. Janakkalassa rantauimakouluja kyllä pidetään, eikä tyydytä pelkkiin talvikauden uimahallikouluihin.

Miksei sitten Hämeenlinnassa? Uimahalleissa uimakouluja järjestetään kaiken ikäisille lapsille 3-vuotiasta lähtien, mutta kuulemma kesän rantauimakouluihin ei ole ollut tulijoita.

Miksi joissakin kunnissa tulijoita on enemmän kuin ryhmiin mahtuu? Varmasti auttaisi, jos uimakouluista tiedotettaisiin näkyvästi. Sitä varten ilmestyy esimerkiksi sanomalehtiä, sillä kaupungin nettisivut saavuttavat liian harvoja.

Lisäksi Hämeenlinnassa katsotaan, ettei vesistön äärellä pidetty opetus vastaa uimahallissa pidettyjä laadultaan.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitossa tällaisia syitä ei allekirjoiteta. Sieltä vastattiin asiaa kysyessäni, että rantauimakoulut ovat yhtä hyviä oppimispaikkoja kuin uimahallitkin. Ne ovat vain oppimisympäristöinä erilaisia, mikä taitava opettaja tietysti osaa ottaa huomioon.

Päinvastoin järjestö kehottaa käyttämään Suomen runsaita vesistöjä hyväksi. Harvassa maassa on näin paljon luonnon suomia uimiseen inspiroivia paikkoja.

Pienikin lapsi oppii uimaan kuin huomaamatta, kun häntä opetetaan leikin varjolla. Mikko Reitti sanoi sen hauskasti: huijaamisen kautta.

Tietysti leikillisyys onnistuu myös sisätiloissa, mutta väitän, ettei yhtä lailla iloisesti ja numeroa tekemättä kuin rannoilla luonnon helmassa.

Kasvatuksen ammattilaiset tietävät hyvin, mitä sveitsiläinen guru Jean Piaget on opettanut lasten kehitysvaiheista. Kuuteen ikävuoteen asti lapsi oppii luonnonmenetelmällä ja viisi-kuusivuotiaana hän on siinä herkimmillään.

Siksihän kouluun mennään seitsemän vanhana, että lapsi muuttuu ja niin muuttuu hänen oppimiskykynsäkin. Kyllä uimisen toki oppii vieläkin myöhemmin, mutta suuremmalla vaivalla.

Hämeenlinnankin uimahallissa opetetaan uimista jo 3-vuotiaista lähtien, mikä on oikein. Vuosi on kuitenkin lapsen elämässä pitkä aika, joten ei riitä, että uimakouluun pääsee vain talvella. On annettava oppimismahdollisuus myös jokaisena kesäkuukautena. On käytettävä hyväksi sekä lapsuus että kesä.

Kunnat itkevät, ettei uimaopetukseen ole rahaa. Siitä tässä Hämeenlinnan uimakouluasiassakin lienee kysymys. Hämeenlinnalaiset vanhemmat eivät kuulemma myöskään ole halukkaita maksamaan lastensa uinnin opetuksesta.

Sitäkin kuulee, ettei opettajia löydy riittävästi. Ei tietenkään löydy, jos heille ei olla valmiita maksamaan kunnon palkkaa.

Kummallista säästämistä kansalaisten perustaitojen opettamisesta – ja sitten kauhistellaan synkkiä hukkumistilastoja. Lapsia ne aikuisetkin hukkujat ovat joskus olleet.

Menot