fbpx
Kolumnit Uutiset

Lapsi syntyi - tiedotusvälineet odottavat edelleen

Tiistai tyrkytti kahta rojalistista kolumnin aihetta: kuningas alkoholi ja kruununprinssi nimetön.

Kotimaassa on viime päivinä ihmetelty suomalaisten tapaa kehuskella juopottelulla ja pohdittu, mikä olisi sopiva ikä päästää jeppe maistamaan. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) on kätilöimässä entistä kireämpää alkoholilainsäädäntöä, mutta se ei ole vielä tämän kesän asia.

Sen sijaan kruunuperijä x on ollut ihan koko Britannian asia sitten prinssi Williamin ja Catherine Middletonin avioitumisen.

Synnytysnäytelmä alkoi Lontoossa jo kesäkuun lopussa, kun ensimmäiset toimittajat ja valokuvaajat asettuivat poteroihinsa St Maryn sairaalan kupeeseen. Johtuiko pitkistä viikoista vai hellepäivästä, mutta luontaisesti valpas ammattikunta onnistui kuin onnistuikin missaamaan maanantaiaamuna Katen ja Williamin livahtamisen synnytyssiipeen. Ohi 150 televisioaseman edustajan, ohi 300 valokuvaajan.

Päivän mittaan oli tarjolla mm. helikopterista otettua tv-kuvaa sairaalarakennuksesta. Normaalia toimitettua puhetta ei suoriin lähetyksiin edes yritetty tuottaa.

Lapsi syntyi kello 16.24. Ensimmäinen odotus, synnyttäjän fyysinen, oli saatu onnelliseen päätökseen. Hovi piti tiedottamisen tiukasti omissa näpeissään. Media lymysi edelleen infokatveessa.

Lapsen sukupuoli selvisi kaiketi ensimmäisenä synnytyksessä mukana olleelle isälle. Protokollan mukaan seuraava tiedon saaja oli kuningatar Elisabet ja vasta hänen jälkeensä tuoreiden vanhempien muu lähipiiri.

Tämän jälkeen kruununprinssin syntymätodistus kiidätettiin Buckinghamin palatsiin, jonka ilmoitustaululle ilmestyi virallinen tiedote. Samoihin aikoihin perinteisesti pukeutunut town crier eli kaupungin huutaja ilmestyi kellonsa kanssa sairaalan portaille. Maailma oli tietoinen tapahtuneesta nelisen tuntia syntymän jälkeen. Toinen odotus oli saatu päätökseen.

Saarivaltakunnan lehdet otsikoivat tiistaina läyhästi. “Herttuan ja herttuattaren ensimmäinen kokonainen päivä vanhempina.” “Äiti, poika ja isä voivat hyvin.” Mutta seuraava odotus oli jo pantu alulle. “Britit odottavat ensivilkaisua vauvasta.”

Lehdet täyttyvät vielä pitkään odotuksista. Kesän hiljaisina uutisviikkoina tämä sopinee niille vallan mainiosti.

Seuraavaksi odotetaan tietenkin tietoa pojan nimestä. Tehdäänkö hänestä kaima George I:lle (1714 – 1727), joka erosi vaimostaan ja lukitutti tämän loppuelämäksi linnaan Saksassa? Vai nimetäänkö hänet Jamesiksi, joista numero VI ja I (1603 – 1625) pelkäsi puukotetuksi tulemista niin paljon, että käytti ainoastaan erikoispehmustettuja vaatteita? Spekuloinnin laineet lyövät korkeina ja vedonlyönnissä panokset nousevat.

Onneksi pikkuprinssi itse tuhisee pitkään tästä kaikesta tietämättömänä.

Pakko olla yksiselitteisen ylpeä suomalaisesta tiedonvälityksestä, joka oli jo tiistaiaamuun mennessä toipunut “koko maailman odotetuimman vauvan” syntymästä. Ylen radiouutisten ykkösaihe oli jäätelön kulutuksen tasainen lasku.

Menot