fbpx
Uutiset

Lapsi tarakalla Hätilästä Renkoon?

Hämeenlinnalaisessa Lindroosien perheessä on odotettu viime keväästä lähtien Kiia-tyttärelle päiväkotipaikkaa. Joulun alla kaupunki lähestyi Hirsimäessä asuvaa perhettä kirjeellä, jossa kerrottiin hoitopaikan löytyneen – Rengon päiväkodista.

Äiti Virpi Lindroos ihmettelee, näinkö kaupunki vastaa velvoitteeseensa osoittaa jokaiselle hakijalle päivähoitopaikka.

-Onhan se toki saman kunnan sisällä, mutta tästä on lähipalvelu kaukana! Renkoon on meiltä 15 kilometrin matka, joten se tekisi päivässä 60 kilometriä ja kuukaudessa 900 kilometriä ylimääräistä ajoa, keskustassa työskentelevä Lindroos kertoo.

Heidän 3-vuotiaalla Mila-tyttärellään on päiväkotipaikka läheisessä Hirsimäen päiväkodissa. 1,5-vuotiaalle pikkusisarukselle siellä ei kuitenkaan ollut tilaa.

-Tiesin, että pienten puoli on aivan täynnä, mutta ajattelin että onhan tässä Jukolan ja Nummen päiväkoditkin matkalla kaupungin keskustaan, Lindroos toteaa.

Perheen molemmat vanhemmat ovat yrittäjiä ja tekevät pitkää päivää.

-Välillä tekee tiukkaa ehtiä viideksi tänne Hirsimäkeenkin, Lindroos sanoo.


Mahdoton pyörämatka

Lindroosit eivät ole suinkaan ainoa kantakaupungissa asuva perhe, jolle kaupunki on joulun alla tarjonnut päivähoitopaikkaa Rengosta.

Hätiläläisessä Hanssonin perheessä oli eletty jo pidempään jännityksessä: perheenäiti Hanna on palaamassa töihin vuodenvaihteessa, eikä lapsen päivähoitopaikkaa ollut vielä viime viikolla järjestynyt, vaikka hakemus jätettiin jo elokuussa.

Vihdoin jouluaatonaattona kotiin saapui kaivattu kaupungin leimalla varustettu kirje. Riemu vaihtui kuitenkin tyrmistykseen, kun selvisi, että päivähoitopaikka sijaitseekin parinkymmenen kilometrin päässä Rengossa.

-Se on täysin mahdoton ajatus! Meillä on vain yksi auto ja kun minä pian palaan kolmivuorotyöhön, mies joutuu viemään lapsen hoitoon polkupyörällä, Hanna Hansson kertoo.

Häntä kummastuttaa myös käsittelyn myöhäinen ajankohta. Kun perhe yritti heti perjantaina ottaa yhteyttä lapsiperheiden palveluihin, selvisi, että kaikki olivat lähteneet jo joululomilleen.

-Kukaan ei ole hoitamassa asiaa. Tällä viikolla paikalla Wetterissä on ollut ainoastaan toimistosihteeri, joka on voinut ainoastaan viedä pyyntöämme eteenpäin, Hansson harmittelee.


Isovanhemmat hätiin

Sekä Lindroosit että Hanssonit joutuvat turvautumaan uuden vuoden jälkeen isovanhempien apuun lastenhoidossa.

-Mutta se ei ole kuin tilapäinen ratkaisu. Toivon, että ilmoituksemme otetaan uudelleenkäsittelyyn, emmekä joudu uudelleen päivähoitojonon perukoille, Hanna Hansson toteaa.

Myöskään Hämeen Sanomat ei tavoittanut perjantaina varhaiskasvatuspalveluista vastaavaa palvelujohtaja Marja-Liisa Akselinia vastaamaan kysymyksiin. (HäSa)

Menot