Uutiset

Lapsi voi pelastua hukkumiselta kelluntarefleksin avulla

Uimataito oli kirjaimellisesti elintärkeää, kun norjalaiset nuoret pakenivat massamurhaajaa Utoyan saarelta runsas viikko sitten. Matka saarelta mantereelle on noin puoli kilometriä.

Uimataidon määritelmänä pidetään sitä, että henkilö kykenee uimaan syvään veteen pudottuaan 200 metrin matkan, josta vähintään 50 metriä selällään.

Koulutussuunnittelija Anne Hiltunen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta sanoo, ettei uiminen kesäisessäkään vedessä ole välttämättä helppoa.

-Noin 15-asteisessa vedessä seuraa hypotermia jo kahdessa tunnissa, tietää Hiltunen.

Myös vaatteet päällä ja kengät jalassa uiminen on erittäin raskasta. Niin ikään pienetkin aallot lisäävät vaikeutta.

-Itsekin mietin, kuinka moni siellä hukkui. Toisaalta kun muita pelastautumisvaihtoehtoja ei ole, voi ihminen saada pelon takia voimia jatkaa uimista.


Lelu houkuttelee veteen

Viime keväänä moni pikkulapsi kuoli tapaturmaisesti hukkumalla. Hiltusen mukaan hukkumisia voidaan estää parhaiten tehokkaalla valvonnalla ja pukemalla lapselle päälle pelastusliivit, jos ollaan tekemisissä veden äärellä.

-Jos lapsi touhuaa laiturilla ja lelu putoaa veteen, niin sen lelun peräänhän lapsi lähtee. Pelastusliivien avulla saadaan aikaa toimia ja niihin tarttumalla lapsen saa paremmin pois vedestäkin, sanoo Hiltunen.

Myös varhain aloitetusta uimisesta voi olla apua. Hiltusen mukaan vauvauinnissa opetellaan paljon tarttumista, jolloin vauva voi refleksinomaisesti ottaa jostain kiinni joutuessaan veden varaan.

Yhdysvalloissa taas opetetaan vauvoille selällään kellumista. Sen oppiminen vaatii kuitenkin Hiltusen mukaan päivittäistä harjoittelua, joten kerran viikossa tapahtuva vauvauinti ei riitä.

-Jenkkilässä monilla on omia ulkouima-altaita, joten lapsen putoaminen sellaiseen on suuri riski.

Vauvaa opetetaan lepäämään vedessä selällään niin, että hän pystyy hengittämään.

-Tarvittaessa vauva kääntyy lepäämisasentoon vaikka uupuessaan uimiseen. Tämä on aivan mahtava pienten lasten selviytymiskeino, suitsuttaa Hiltunen.


Lapsi valvojan ja rannan väliin

Lapsen turvallisuutta lisää myös se, että valvoja seisoo vedessä syvemmällä järvessä niin, että lapsi jää rannan ja valvojan väliin. Lapsen ei myöskään pitäisi päästä kuin enimmillään käden mitan päähän valvojasta.

-Jos lapsi kaatuu vedessä, voi virtaus viedä hänet äkkiä pinnan alla kauas kaatumispaikasta. Silloin lasta voi olla vaikea löytää sameasta vedestä, sanoo Hiltunen.

Koulutussuunnittelijan mukaan nyt eletään kesän vaarallisimpia aikoja. Yleensä lapsia hukkuu eniten lomien alkaessa heinäkuun alussa ja niiden loppuessa heinäkuun lopussa.

-Siitä olen iloinen, ettei yksikään alaikäinen ole hukkunut huhtikuun jälkeen, toteaa Hiltunen ja koputtaa puuta. (HäSa)