Uutiset

Lapsiperheet kyykkyyn

Lapsiperheitä on syyllistetty taas Sailaksen mitalla. Rahaministeriön korkein virkamies Raimo Sailas haluaa lisää tehoa palveluihin ja karsia turhat rönsyt pois. Päivähoitokeskustelu on mennyt samoille pimeille syrjäpoluille kuin puheet alkoholistien ja tupakoitsijoiden jättämisestä ilman sairaanhoitoa.

Tuttavani vei perheen vanhemman lapsen päiväkotiin, vaikka oli itse vanhempainlomalla. Syynä oli se, että kuopus oli sairaalan teho-osastolla. Kuinka monta samankaltaista tapausta löytyy kylmien tilastonumeroiden takaa?

Kukaan tavallinen isä tai äiti ei vie lastaan turhaan hoitoon, mikäli on itse kotona. Yleensä syy on sairauden lisäksi lyhyeksi ennakoitu työttömyysjakso, lomautus tai muu yllättävä tilanne. Omien pätkätöiden ei haluta muuttavan lasta pätkäpäiväkotilaiseksi. Monessa kunnassa päivähoitopaikasta luopuminen voi merkitä pitkää odotusaikaa uuteen paikkaan.

Kuntien pitäisi kehittää kevyempiä ja edullisempia palveluita perheille, jotka eivät tarvitse lapselleen jatkuvaa kokopäivähoitoa päiväkodissa. Toimiva ratkaisu ovat erilaiset kerhot, joissa lapsi käy vaikkapa 2-3 kertaa viikossa. Hyviä kokemuksia tällaisista kerhoista löytyy esimerkiksi päiväkotien yhteydessä. Mainioita kerhonpitäjiä ovat myös erilaiset kansalaisjärjestöt.

Sailaksen esitys sai myönteisen vastaanoton valtamedian tärkeimmillä palstoilla. Ehkä syy on se, että lehtien pääkirjoituksia tekevät valtiosihteerin kaltaiset äkäiset keski-ikäiset miehet.

Oman kortensa kekoon ovat tietysti kantaneet iltapäivälehdet, jotka ovat poimineet lauseita sieltä sun täältä ja keittäneet niistä uutispuuroa, jolla ei ole paljon tekemistä todellisuuden kanssa. Raflaavia lukuja esitelleet ovat unohtaneet sen, että kaikille avoin koulunkäyntiin verrattava kuusivuotiaiden esiopetus on lisännyt roimasti päiväkodeissa olevia lapsia, joiden toinen vanhempi on kotona.

Voi vain kuvitella millainen vastalauseiden myrsky olisi puhjennut, jos joku olisi ehdottanut vanhainkotien sulkemista ja ikäihmisten lähettämistä jälkikasvunsa tai sukulaistensa hoiviin, mikäli nämä sattuisivat olemaan kotonaan toimettomina.

Nyt pienten lasten vanhemmat leimattiin laiskoiksi, jotka haluaisivat lapsilleen päivähoitopaikan jopa viikonlopuiksi. Jos vanhemmat haluavat lapsensa pois silmistä ja mielestä viikonlopuiksi voidakseen bailata, niin asia kuuluu pikemminkin lastensuojelun kuin päivähoidon toimialaan.

Toinen tuttavani vei lapsensa iäkkään äitinsä hoiviin työpäivän ajaksi. Järjestely toimi hyvin vuosia, mutta pikkuhiljaa mies alkoi huolestua ja hoitopaikka vaihtui kaupungin päiväkotiin. Loppuvaiheessa ei ollut nimittäin täysin selvää, hoitaako mummo lasta vai lapsi mummoa.

Päivän lehti

3.6.2020