Uutiset

Lartama ei pelaa tuurilla

Ruskettunut Mika ”Laru” Lartama istuu kahvilan pöydässä ja kertoo kuulumisiaan Venezuelan reissulta. Takana on kolmen viikon loma viiden tähden hotellissa. Se on tehnyt hyvää, sillä viime vuosi oli Lartaman sanojen mukaan henkisesti todella raskas. Viime syksynä huumerikoksesta tuomittu pelimies ei kuitenkaan halua muistella menneitä, vaan keskittyy tulevaisuuteen ja läheisiinsä.

– Talous on ollut kireellä. Paneudun nyt pelimaailmaan täysillä, nykyisin vedonlyönnillä elantonsa tienaava Lartama kertoo.

Lartama pitää itseään pelimaailmassa puoliammattilaisena.

– Se on stressaavaa ja riskialtista. Tappioputkissa pitää vähentää panosta, sen olen vuosien aikana oppinut.

Erityisesti Lartama keskittyy jalkapalloon ja ulkomaisiin kohteisiin sekä raveihin. Myös panokset ovat maltillisemmat kuin ennen.

– En pelaa enää 500 eurolla päivässä.

Pelurilla on verkosto, joka onkii taustatietoja pelikohteista.

– Oman pään mukaan tai fiiliksellä en pelaa mitään. Enkä pelaa Hämeenlinnan jääkiekkopelejä lainkaan. HPK:n pelit ovat vaikeita.

Entinen jääkiekkoilija pitää tauon ja pohtii, miksi Kerhon pelit ovat kinkkisiä.

– Ehkä siksi, että tietoa on paljon, mutta se ei ikinä pidä paikkaansa, Lartama virnistää.

Ravintolatyöt mielessä

Lartama pani pystyyn viime vuoden lopulla toiminimen. Toimialana on ravintolakonsultointi.

– Toiminimellä en ole vielä tehnyt mitään. Perustin sen tulevaisuutta varten, koska ravintolahommat kiinnostavat.

Vaikka Lartama on elämänsä aikana tehnyt paljon niin sanottuja ”oikeita töitä” esimerkiksi muurarina ja asfalttihommissa, hän sanoo, että kynnys lähteä fyysisiin on kova.

– Henkisesti on vaikea lähteä rakennuksille, vaikka siellä töitä olisikin. Ravintolatyöstä pidän enemmän, se sopii mun rytmiin.

Kirja rankasta elämästä

Mika Lartama haaveilee omasta kirjasta.

– Olen jutellut siitä monien kanssa. Jos se joskus tulee, se ei ole mikään paljastuskirja. Sitä kenenkään ei tarvitse pelätä, Lartama naurahtaa.

Kuka sitten olisi kiinnostunut lukemaan Mika Lartaman elämästä?

– Voi olla, että ei kukaan. Voihan olla, että siitä tulee omakustanne. Kirja olisi joka tapauksessa myös fiktiivinen, mutta sisältäisi rankkaa tekstiä erittäin rankasta elämästä. (HäSa)

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic